Májsejteket hoztak létre emberi bőrből

A különleges eljárás reményt ad arra, hogy egészséges sejtek beültetésével helyreállíthatók legyenek a májzsugorodás, vagy a rák okozta károsodások.

A Cambridge Egyetem kutatói hét, különféle örökletes májbetegségekben szenvedő betegen és három egészséges emberen végeztek bőrbiopsziát, és a bőrszövetminták ?átprogramozásával? őssejteket hoztak létre, amelyek a szervezet bármely szövetévé képesek továbbfejlődni.

A Journal of Clinical Investigation szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői arról számoltak be, hogy első alkalommal sikerült ilyen sejtekkel leutánozni többféle májbetegséget. A májsejtek laboratóriumi tenyésztése különösen nehéz. A beteg májban lévő ilyen sejtek lemásolásával, valamint a kontroll csoport tagjaiból származó egészséges sejtek másolásával a kutatók nem csak azt tudják pontosan meghatározni, mi zajlik a beteg sejtben, hanem a betegségek kezelésére szolgáló új terápiák hatékonyságát is tesztelhetik.

A kutatást vezető Ludovic Vallier szerint az eredmény fontos lépésnek számít az őssejtek klinikai alkalmazásának megvalósulása felé. Az ilyen típusú genetikai mérnökség célzott és személyre szabott terápiák kifejlesztéséhez vezethet, és miután a beteg sejteket kezelik, végül lehetővé teheti azt is, hogy egészséges májsejteket ültessenek a betegek károsodott májába. A tanulmány szerzői szerint az eljárás révén hasonló modelleket lehet létrehozni, amelyeket más szervekben is fel lehet használni, ehhez azonban további kutatásokra lesz szükség.11023Nem sokkal a brit sikert megelőzően az Egyesült Államokban heves vitát váltott ki a bíróság hétfői ítélete, amely felfüggesztette az embrionális őssejtkutatás szövetségi pénzügyi támogatását. A keresztény szervezetek szerint a szövetségi támogatást olyan kutatásokra fordítják, amelyek az emberi embrió elpusztításával járnak, ami megszegi az 1996-ban meghozott hatályos törvényt.

Ezzel szemben sok kutató úgy véli, hogy az embrionális őssejtek kulcsfontosságúak az orvoskutatásban, mert egyedi képességgel rendelkeznek arra, hogy a szervezet szinte bármely sejtjévé átalakuljanak.

?A donorszervek ? ez esetben a máj ? hiányát figyelembe véve sürgető valamilyen alternatíva kifejlesztése? ? nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Tamir Rashid. ?Kutatásunk az ilyen alternatívák kidolgozásának lehetőségét veti fel azzal, hogy új kezelések, vagy egy sejtterápiás megközelítés kifejlesztéséhez vezet?.

Forrás: