Munkakörünk befolyásolja halálunkat

Az, hogy kinek mi a kenyérkereső mestersége, az abban is szerepet játszhat, hogyan hal meg! ? közli a Reuters hírportálja az új foglalkozás-egészségügyi témájú kutatást.

Egy tízéves periódus során 1,6 millió halálozást vizsgálva, brit tudósok azt találták, hogy a szobafestők, kőművesek és tetőfedők az átlagnál legalább kétszer nagyobb gyakorisággal halnak meg drogtúladagolás miatt; míg a kereskedelmi tengerészek, szakácsok és a bárszemélyzet magasabb kockázattal hunyt el alkohollal kapcsolatos betegségekben. A szabók és fodrászok az átlagnál kilencszer nagyobb eséllyel halnak meg HIV/AIDS fertőzésben.

?Ez a tanulmány azt illusztrálja, hogy igen nagy a különbség a szakmai csoportok dolgozóinak drog- és alkohol eredetű megbetegedései között.? ? mondta Dr. David Coggon, az Angliában, Southamptonban működő Orvosi Kutatási Tanács munkatársa, aki a kutatócsoportot vezette.

A foglalkozások nem közvetlenül kapcsolódnak a halálokhoz. Mindazonáltal, a betegségek, melyek bizonyos típusú halálokhoz vezetnek, nem túl valószínű, hogy egyenes következményei a munkának, mondta Coggon az Occupational Medicine (Foglalkozásegészségügy) című folyóiratban publikált cikk kapcsán, mely új távlatokat nyithat a megelőzésben.

?A kutatási eredmények fontosak, mert jelzik a lehetőségét a célzott beavatkozásoknak a betegség megelőzésére és az egészség elősegítésére? – tette hozzá. Coggon és csapata megvizsgálta az összes halálesetet, amit 16 és 74 év közötti nők és férfiak körében, Angliában és Walesben 1991-2000-ben regisztráltak.
2641Azt találták, hogy a kereskedelmi tengerészek számára a legnagyobb kockázatot a májzsugor okozta és más alkohollal összefüggő betegségek, mint máj- és szájüregi rák, továbbá balesetek, mint például a lépcsőn leesés ? jelentették.

A férfiak nagyobb a kockázatnak vannak kitéve Úgy találták, hogy az átlagosnál nagyobb a halálozás kockázata HIV / AIDS fertőzésben a férfi szabók és ruhakészítők, valamint a férfi fodrászok esetében; míg a véletlen mérgezés, vagy kábítószer-túladagolás bekövetkezése magas volt a férfi festők, lakberendezők, kőművesek, tetőfedők és vakolók körében.

“Bár ez nem annyira nyilvánvaló; a munkahely is egy jó helyszín lehet arra, hogy ott egészségügyi tájékoztatást kapjon az ember a biztonságos szex gyakorlatáról, részeként egy általános egészségfejlesztési programnak” – mondta Dr. Olivia Carlton, a Foglalkozás-egészségügyi Társaság elnöke. “Ez a vizsgálat lehetővé teszi, hogy célzottan foglalkozzunk a nagy kockázatú munkakörökkel” – tette hozzá Dr. Carlton a Reuters Health 2010. júliusi számában megjelent nyilatkozatában.

Forrás: