Mobilos vérnyomásmérés, telefonos vércukorszint szabályozás

A kutatók a mobiltelefont próbálják befogni a krónikus betegségek elleni harcban: a kétoldali kapcsolat segítségével lehetne kontrollálni a magas vérnyomást, vagy a cukorbetegséget.

Dr. Richard Katz, a George Washington Egyetemi Kórház munkatársa olyan módszert tesztel, melynek segítségével a nehezen kezelhető betegpopuláció lenne elérhető: az internetre csatlakoztatott mobillal csökkenteni lehetne az orvos-beteg találkozások gyakoriságát, egészen addig, amíg megfelelő a betegek együttműködési készsége.

A 43 éves Tyrone Harvey már hét éve küzd a cukorbetegséggel, de sosem tudta megfelelő szinten tartani a vércukrát. Egyhetes kórházi epizódot követően a Howard Egyetem cukorbeteg klinikájára került, ahol egy internet alapú személyes eszköz használatára tanították meg. A vércukor-értékek a rendszeres mérést követően a mobiltelefonba kerülnek, a rendellenességre rögtön felhívva a beteg figyelmét. Ráadásul ez az eredmény az orvoshoz is eljut, így vonva be őt is a döntési folyamatba.10172Ezáltal a beteg is jobban oda tud figyelni állapotára, folyamatos tanácsokat kap, hogy mit tegyen az adott helyzetben, illetve súlyosabb esetben lehetségessé válik a szakértők beavatkozása.

Katz és más kutatók tudományosan tesztelik a személyre szabott mobil-alapú rendszerek lehetséges felhasználását a hosszantartó egészség megőrzésének érdekében. Elméletük szerint a mobiltelefon egy olyan visszacsatolást képezhet, melyet a betegek pont akkor érhetnek el, amikor arra a legnagyobb szükségük van.

Ehhez hasonló személyes szöveges üzenetküldő szolgáltatás már az élet sok területén működik, például felhívja a figyelmet a bevásárlás szükségességére, vagy informál a várható időjárásról. Nyilvánvaló a lehetőség az egészségvédelem szempontjából is.

Forrás: