A nagy agyúak lelkiismeretesek

A személyiség valószínűleg részben függ az agy különböző részeinek méretétől is, fedte fel a Minnesotai Egyetem új kutatása.

A megfigyelést 116 nő és férfi kitöltött személyiségtesztje és agyi MR felvételeinek korrelációjára alapozták. A képalkotó eljárással a különböző agyi területek nagyságát állapították meg.

A kutatócsapatot Colin DeYoung vezette, és felfedezték, hogy az öt fő személyiségfaktorból négy ? a lelkiismeretesség, a nyitottság, a neurotikusság, a szeretetre méltóság és a nyitottság/intelligencia ? az agy különböző részeinek eltérésével áll összefüggésben. DeYoung és munkatársai a Psychological Science online számában tették közzé eredményeiket.9119Mit jelentenek az eredmények?

A szerzők egy számítógépes program segítségével hasonlították össze az egyes emberek különböző agyrészeinek relatív méretét. Észrevették, hogy azoknak, akik extrovertáltnak vallották magukat, jóval nagyobb volt a középső orbitofrontális agykérgük. Az agynak ezen része aktivizálódik a jutalmazás folyamatában. Talán nem meglepő, de azok, akik lelkiismeretesnek tartották magukat, nagyobb prefrontális kéreggel rendelkeztek. Az agy ezen része a viselkedés megtervezésében és ellenőrzésében játszik szerepet. Az idegesség és a kedvesség szintén az agy különféle területeinek eltérésével függ össze, jegyezték meg a szerzők.

Észrevették, hogy egyedül a nyitottság/intelligencia az a faktor, amely látszólag nem függ az adott agyi terület méretétől. ?Ez azt jelzi, hogy valóban ráakadhatunk a biológiai rendszerre, amely felelős a komplex viselkedési mintákért és a tapasztalatokért, amelyeknek köszönhető, hogy minden ember egyedi.? ? nyilatkozta DeYoung. Azt is megjegyezte azonban, hogy a személyiség nem állandó, mivel az agy növekszik és változik a tapasztalatok hatására. Ezek a változások végül a személyiség módosulását okozhatják.

Forrás: