Jobban megviseli a nőket a stressz

Stressz hatására a nőknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki olyan betegségek, mint depresszió, vagy poszttraumás stressz (PTSD), mint a férfiaknál.

Egy patkányokon végzett kísérlet során a kutatók megtudták, hogy mi ennek az oka.

A kutatócsoport bizonyítékot talált arra, hogy a hím példányoknál egy fehérje szabályozza, és lecsökkenti az agyba jutó stressz-jeleket – ez a fehérje viszont a nőstényekben nem található meg. Arra is rájöttek, hogy egy másik fehérje, ami a stressz-jelzéseket felerősíti, a nőstény egyedekben sokkal hatékonyabb. Ezt az eltérést, amiről a Molecular Psychiatry című online folyóiratban számoltak be, eddig még csak patkányokon mutatták ki.

Debra Bangasser, a Philadelphiai Gyermekkórház munkatársa és kollégái szerint, ha ezt a különbséget az emberi szervezetben is kimutatják, akkor olyan gyógyszeres kezelés alakítható ki, ami a nemek közti molekuláris stressz-folyamatok különbségeire koncentrál.8677A tanulmány szerzői elmondták, hogy a beazonosított fehérje-különbségek oka az, hogy a hím és a nőstény patkányok agyában különbözőképpen választódik ki az úgynevezett kortikotropin-felszabadító hormon (CRF). A CRF az a hormon, amivel a szervezet a stressz hatására válaszol.

Amikor a patkányokba CFR-t fecskendeztek, a nőstényeknél ugyanakkora adag nagyobb izgalmat váltott ki, mint a hímeknél. A szerzők szerint ennek oka egy fehérje, ami mindkét nemnél jelen van, de a nőstény egyedeknél a CFR-t jobban megköti. Ez okozhatja, hogy a nőstények érzékenyebbek a stresszel szemben.

Továbbá a hím patkányok azért is kezelik jobban a stresszt, mert szervezetükben egy másik fehérje is jelen van, ami a nőstényekből viszont hiányzik. Ez a fehérje a hímeknél visszaszorítja azoknak a sejtmembrán receptoroknak a számát, amik a CRF-t megkötik, így nem csökkentik a CFR jótékony hatását a stresszel szemben.

Forrás: