Tréning az életigenlésért!

Vezető halálok az öngyilkosság Magyarországon, a depresszió pedig népegészségügyi problémának tekinthető.

A Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológiai Tanszéke ezért csoportos formában zajló Problémamegoldó Tréninget indítunk olyan személyeknek, akik az öngyilkosság szempontjából veszélyeztetettek.

Előreláthatóan április 20-án kezdődik a Problémamegoldó Tréning a pesti egyetemen. Létjogosultságáról Ajtai Gyöngyi, a SE klinikai szakpszichológusa elmondta, ?a hazai öngyilkossági arány csökkentésében alapvető fontosságú a veszélyeztetett személyek felismerése és szűrése valamint adekvát kezelése?. A program szükségességéről magyarázatként elmondta, hogy ?mai tudásunk szerint az öngyilkosságnak több kockázati tényezője van. Ezek között vannak módosítható pszichés háttértényezők is. Ilyenek a negatív, depressziós gondolkodásmód, a reménytelenség és az alacsony szintű problémamegoldó készségek, amelyek egymással szoros összefüggésben állnak. Ám pszichoterápiával jól kezelhetőek?.

Hetente két órában zajlik a Klinikai Pszichológiai Tanszék szervezésében induló tréning és összesen nyolc alkalmat foglal magába. ?A Problémamegoldó Tréning világszerte elterjedt, hatékony készségfejlesztő módszer, amelyet önálló terápiás formaként vagy kiegészítő módszerként, egyéni terápiában és csoportos terápiában egyaránt lehet használni? ? tette hozzá Ajtai. Ahogy fogalmazott, a ?PMT célja tehát a problémákhoz való negatív, pesszmisztikus hozzáállás javítása, azaz a pozitív probléma-orientáció kialakítása?.5962Elmondása szerint ?további célkitűzés az általános problémakezelési és problémamegoldó készségek fejlesztése is?. Tervek szerint a résztvevők elsajátíthatják a hatékony problémamegoldás lépéseit. ?Nemzetközi kutatások is igazolják, hogy a PMT eredményeként szignifikánsan javulnak a résztvevők megküzdési képességei? ? magyarázta a szakpszichológus.

Kérdésünkre elmondta, hogy ?figyelembe véve a magyar lakosság mentális állapotát, az öngyilkosság megelőzése érdekében tett lépések hazánkban indokoltak és adekvátak. Éppen ezért a jövőben is tervezzük Problémamegoldó Tréningek szervezését a veszélyeztetett emberek számára?.

Maga a Problémamegoldó Tréning TB finanszírozású, tehát a részvétel díjtalan, viszont a jelentkezéshez TAJ kártya szükséges. Jelentkezni április 15-ig lehet a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszékén, a 459-1493-as telefonszámon, vagy az [email protected]. email címen.

Forrás: