Az autoimmun betegségek vérrögképzők

Egy új vizsgálat szerint az autoimmun betegségekben szenvedők szervezetében nagyobb eséllyel alakulnak ki vérrögök kórházi tartózkodásuk alatt.

Az olyan autoimmun betegségek mint például a reumás sokízületi gyulladás vagy a lupus  A betegség szövődményei akár a beteg halálát is okozhatják. Az Oxfordi Egyetem kutatói negyvenöt év adatait vizsgálták olyan betegek esetében, akik immunológiai betegség miatt kerültek kórházba és kórelőzményükben nem szerepelt vénás vérrögképződés, más néven vénás trombózis, melynek legsúlyosabb szövődménye, amikor egy leszakadt vérrög a tüdőbe kerülve érelzáródást okoz (tüdőembólia), mely akár halálos következményekkel is járhat.

A betegeket immunológiai állapotuk szerint különböző csoportokba sorolták. A kontrollcsoport olyan betegekből állt, akik nem immunológiai természetű problémával, pl. csonttöréssel vagy kisebb sebészeti beavatkozás miatt kerültek kórházba. 15975A kutatók szignifikánsan nagyobb arányban állapítottak meg vénás rögképződést az immunbetegek, különösen a lupusban vagy az artériák göbös gyulladásában (polyarteritis nodosa) szenvedő betegek között.

?Minden sebészeti beavatkozás növeli a vérrögképződés kockázatát. Az immunológiai betegek esetében ennek veszélye jóval nagyobbnak látszik.? – nyilatkozta Dr. Michael Goldacre, a kutatás vezetője. Dr. Goldacre kollégáival együtt úgy tartja, hogy az autoimmun gyulladásos betegségek növelik a vérrögképződési hajlamot. Ha a további kutatások igazolják ezt a feltevést, véralvadásgátló terápiával talán megelőzhető lesz a tromboembólia kialakulása kórházi kezelésük alatt.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.