Immunerősítő gyógygomba a bőrrákra?

A bőrrák az egyik leggyakrabban előforduló ráktípus a fehérbőrű embereknél. Az immunerősítő gyógygomba (Patkónyelv, Bokrosgomba) kivonatok szerepe egyre nagyobb a megelőzésben.

A bőrrák a leggyakrabban előforduló ráktípus a fehérbőrű embereknél. A fő bőrrák típusok között megtalálható az alapsejtes és pikkelysejtes bőrrák. A melanóma az egyik legritkábban előforduló bőrbetegség, mégis az összes bőrrákból eredő halálozás ca. 79%-áért felelős, mivel főleg a melanomára jellemző az áttétképződés.

A többnyire a festékes anyajegyből kiinduló melanóma főbb ismertetőjegyei lehetnek az aszimmetrikus növekedés, szabálytalan körvonalú megjelenés, többszínű jelleg (fekete, világos és sötétbarna árnyalatok), 6mm-nél nagyobb méret, változó nagyság, alak, felület, színárnyalat.

Kockázati tényezők

A melanóma előfordulását akár nyolcszorosára is növelheti a gyermekkori gyakori leégés és intenzív napozás. Szeplős gyermekeknél a széles spektrumú naptej használat 30-40%-al csökkenti a festékes anyajegyek kialakulását, és így csökkenti felnőttkorban a melanóma kialakulásának esélyét. A bőrfelület rendszeres önvizsgálata ca. 63%-al csökkentheti a melanómából fakadó halálozási arányokat.

A melanóma kialakulására hajlamosoknak érdemes rendszeres szakorvosi ellenőrzésen részt venni. A dermatológusok egy felmérés alapján háromszor nagyobb biztonsággal tudják a melanómát kiszűrni, mint a dermatológiai képzettséggel nem rendelkező orvosok.

Mivel a napfény ultraibolya sugárzása az egyik legjelentősebb bőrrák keltő tényező, kézenfekvőnek tűnik az ultraibolya sugárzást kiszűrő naptejek használata. Míg a naptej használatáról kimutatták a pikkelysejtes bőrrák előfordulásának csökkenését, a melanóma és az alapsejtes bőrrák esetében nincs egyértelműen bizonyítva rákmegelőző hatása.

shutterstock_13643455

A naptej is káros?

Néhány tanulmány egyenesen arra a következtetésre jutott, hogy a naptej használat növelheti a melanóma előfordulásának valószínűségét abban az esetben, hogyha azt szándékos napozás céljából használják. Ugyanis ekkor a naptej használat növelheti a szándékosan napon töltött órák számát. Egy tanulmány felmérése szerint átlagosan 25%- al hosszabb ideig napozunk, ha 30-as faktorú naptejet használunk 10- es faktorú helyett.

A napfény hatásának tudományos megítélésében az utóbbi pár évben számottevő változás ment végbe. Ugyan a napfény bőrrák keltő hatása vitathatatlan, a fokozott napfénynek kitett fehérbőrű embereknél kimutatták annak rákellenes hatását számos más gyakori ráktípus esetében (pl. nyelőcső, gyomor, bél, hasnyálmirigy, epehólyag, epevezeték, petefészek, prosztata, non-Hodgkin limfóma, húgyhólyag, vese, méhtestrák, tüdő, emlőrák.).

D vitamin!

Egy amerikai felmérés alapján rendszeres mérsékelt, napi 10-20 perces napozással (kerülve a nyári 10-15h -ig terjedő veszélyes időszakot!) több mint tízszer annyi rákhalálozást akadályozhatunk meg, mint amennyi a melanómában történő halálozások jelenlegi száma. Ennek okát a napfény D vitamin képző hatásában látják a kutatók. A fehérbőrű embereknél a D vitamin 90-95%-a a napfény hatására jön létre. 20 perc direkt napsütés ca. 10000 egység D3 vitamint képezhet a bőrön keresztül.

A magas fényvédő faktorú naptejek hatékonyan akadályozhatják a D vitamin képződését a szervezetben. A D vitaminnak kimutatták még az 1. típusú cukorbetegség és skizofrénia ellenes hatását is. Az alacsony D vitamin szint elősegítheti a szívkorona ér betegséget, a magas vérnyomást, a stroke-ot és a szívinfarktust is. A túlsúlyos emberek D vitamin szintje általában alacsonyabb, ezért ők különösen veszélyeztetettek.

shutterstock_27346597

Összességében a napfény ellenes „mozgalom” a legújabb kutatások szerint több emberi életekben mérhető kárt, mint hasznot okozhatott. A melanóma valószínűségét növelheti a túlzott, megerőltető testmozgás, mint pl. a maratón futás és a szervátültetés. Mindkettő esetében az immunrendszer elnyomott működése okolható a melanóma fokozott kialakulásáért. A napfény bőrrák keltő ultraibolya sugárzása is képes az immunrendszer helyi működését elnyomni. Ahhoz, hogy a napfény jótékony hatását teljes mértében élvezhessük, érdemes nyáron is az immunrendszerünk működését erősíteni, részben ellensúlyozva a napfény bőrrák keltő hatását.

Megelőző gyógygomba

A megelőzésben, a jövőben szerephez juthatnak az immunrendszert erősítő gyógygomba kivonatok, pl. a Patkónyelv és Bokrosgomba kivonat, és az apigeninre standardizált flavonoid kivonatok. Az apigenin és főleg a brokkoliban és kivonataiban található sulforaphane melanóma áttét gátló hatását kísérleti körülmények között mutatták ki. A Bokrosgombát a népgyógyászatban D vitamin képző hatása miatt is nagyra becsülik. A megfelelő ill. magas D vitamin szint a már rákban megbetegedett emberek túlélési esélyeit is növelheti, hiszen azok, akiknek a diagnózisát nyáron vagy tavasszal állapítják meg, jelentősen jobbak a túlélési esélyei a téli diagnózishoz képest. Természetesen a bőrrákra hajlamosaknak továbbra is fokozottabban kell védekezniük a napfény káros hatásaival szemben.

Forrás: