5 lépéses pajzsmirigy vizsgálat 2012-05-22 Kórkép Megosztás: Tweet Hazánkban a pajzsmirigy problémák népbetegségnek számítanak. Kevesek előtt ismert, hogy a betegség kialakulása helyes életmód és rendszeres vizsgálatok segítségével megelőzhető A probléma gyökere A következő tanácsokat különösen akkor érdemes megfogadnunk, ha családban már előfordult pajzsmirigybetegség. Az öröklődés ugyanis nagymértékben hozzájárul a tünetek megjelenéséhez – hívja fel a figyelmet Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa. Amennyiben a családtagok közt jelentkezett endokrin, illetve immunológiai betegség, akkor az évenkénti komplex ellenőrzés – nem csak laboratóriumi vizsgálat – indokolt. A terhesség esetén vagy súlyos stressz bekövetkezése, fertőzés elindíthatja a kóros folyamatot, ezért ezekben az esetekben is célszerű kontroll vizsgálatra elmenni. Olvass még több cikket a pajzsmirigyről! Káros anyagok a környezetben A pajzsmirigybetegségek nagyszámú elterjedéséért részben a jódban szegény táplálkozás, részben pedig a környezeti ártalmak tehetők felelőssé. A EDC anyagokról ma már tudjuk, hogy az endokrin- és immunrendszer működését károsítják, ezen belül is külön csoportot alkotnak az ún. TDC „thyroid disrupter chemicals” azaz a pajzsmirigyet károsító anyagok, melyek gátolják a pajzsmirigy hormonjainak, a jelátvivő receptorhoz történő kötődését. Ráadásul kedvezőtlen, az immunrendszert károsító hatásuk miatt fokozzák az autoimmun gyulladásokat is. Mindez a pajzsmirigy csökkent működéséhez, golyva kialakulásához vezethet. A megelőzés érdekében, az étrendben a mérgező anyagok kiszűrésére és elkerülésére kellene törekedni. Főzés során is számos káros anyag keletkezhet. A perfluor-oktánsav (PFOA) és származékaik például a teflon bevonatban találhatók és pajzsmirigybetegséget okozhatnak. A környezetre és az egészségünkre is jelentős veszélyt jelentenek a mosószerek, lágyítók, ugyanis ezek több ezer tonnányi mennyiségben szennyezik a természetet. Az EDC hatású mosó- és mosogatószereket gyakran mutatták ki ivóvízből is. Az a furcsa helyzet alakult ki, hogy az egyébként kitűnő ásványvizek, tej és termékeik műanyag csomagolásban kerülnek a piacra és nehezen ellenőrizhető a kioldódó vegyszerek mennyisége. Vissza a természethez Nagyon fontos a környezettudatos szemléletváltás és gyakorlat. Tanácsos ezért a műanyagban tárolt ételeket és a teflon bevonatú edények használatát elkerülni. A friss zöldségekről, primőrökről azt gondoljuk, hogy minden esetben hasznosak. Valójában számos vegyi anyagot, rovarirtó szer maradvány hordozhatnak felületükön. Fogyasztásuk előtt ezért mosás és alapos tisztítás javasolt! Törekedjünk a hazai élelmiszerek fogyasztására! Az itthoni monitoring rendszer jobb, mint a külföldi, másrészt a hazai élelmiszerek lényegesen kisebb mértékben szennyezettek. Támogatni kell a bio élelmiszerek előállítását. A tudatos vásárlási szokást kell erősíteni, ami azt is jelent, hogy nem azt kell megvenni, ami egyszerűen olcsó, hanem minőségileg jobb. Szánjunk időt magunkra! A manapság sokat hangoztatott, de gyakran megvalósíthatatlannak tűnő mondat bizony döntő szerepet játszik egészségünk megőrzésében – magyarázza a professzor. Elsőként érdemes felhagynunk a dohányzással, a dohányzók között ugyanis gyakrabban fordul elő pajzsmirigybetegség és rendszerint a lefolyása is súlyosabb. A szervezetben felhalmozódott méreganyagoktól való megszabadulást segíthetik a komplex egészségmegőrző terápiák, így ha tehetjük, használjuk ki a wellness, a szauna kezelések jótékony hatását. E célból a szabad gyökfogók – szelén, E-vitamin – kiegészítő alkalmazása is javasolt. A megelőzés fontos része a rendszeres önvizsgálat, melynek segítségével az elváltozások korai stádiumban észlelhetők. A pajzsmirigy önvizsgálat lépései: 1. Álljunk szemben egy tükör elé. 2. Egyenesítsük ki a nyak hátsó részét. 3. Igyunk egy korty vizet. 4. Eközben figyeljük meg a nyak méretének változását. (az ádámcsutka alatti részen, a kulcscsont felett) 5. Az ezen a területen észlelt bármilyen megnagyobbodás, vagy daganat rendellenességet jelezhet. Amennyiben a betegség tünetei kialakultak, akkor minél előbbi és oki kezelésre kell törekedni. A gyógyulás után különös tekintettel kell kerülni a károsító anyagokat, stressz szituációkat. A kiegyensúlyozott életmód, étkezés és rendszeres testmozgás szintén fontos, hogy a betegség kiújulását megelőzzük. vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3); Forrás: