Önfenntartó egészség

Svéd kutatók azon fáradoznak, hogy módot találjanak arra, hogy a test saját sejtjeivel javítható legyen az egészségi állapotunk.

A Göteborgi Egyetem kutatói az élesztő sejtjeit modellnek használva olyan rendszer kidolgozásán fáradoznak, amelyek a testen belüli sejtszintű kommunikációt teszik majd lehetővé az elektronikus áramkörökhöz hasonló módon. A kutatás vezetője, Kentaro Furukava szerint a jövőben az általuk kidolgozott genetikailag módosított sejtekkel bonyolult hálózatokat lesznek képesek kidolgozni. Ezekkel pedig az egészségi állapotunkban beálló változásokat a saját sejtjeink lesznek képesek érzékelni még olyan korai szakaszban, amikor a szervezetünk a leghatékonyabban harcolhat a betegségek ellen.

shutterstock_19115449

Mindemellett a testünkben dolgozó komplex sejthálózatok egy része akár olyan bioszenzorként is működhet, amely képes a szennyező anyagokat érzékelni és egyúttal aktiválni az azokat lebontani képes mechanizmusokat. Egyelőre ez még a jövő ígérete, de a kísérletek során olyan élesztősejteket sikerült létrehozni, amelyek előre meghatározott kritériumok alapján reagáltak környezetük változásaira és ezek alapján jeleket továbbítottak más élesztősejtek felé meghatározott molekulák kiválasztásával.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.