A kígyók kiszagolják a meleget!

Amennyiben megemelik a vörös szalagoskígyók hímjeinek ösztrogénszintjét, ugyanolyan szaganyagokat bocsátanak ki, mint a párkereső nőstények, ezért meg is rohamozza őket a többi hím – derítették ki kanadai kutatók.

A nőstény kígyók feromonjainak működése már régóta megfejtésre váró rejtély, ezért Robert Mason zoológusprofesszor és csapata ösztrogénkapszulákat ültetett be hím kígyók bőre alá a herékhez közel, méghozzá az állatok természetes környezetében, a kanadai Manitoba barlangjainál. Ezáltal a hímek ösztrogénszintje elérte a nőstényekét.

Egy évvel az implantációt követően a kezelt hímek olyan feromont (szaganyagot) bocsátottak ki, amely odavonzotta a többi hímet, sőt azok párzási helyzetbe is görbültek – írták a kutatók a Journal of Experimental Biology című folyóiratban a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő hírportál szerint. A folyamat megfordítható: egy évre rá, miután eltávolították az ösztrogénkapszulákat, a hímek újra "normálisan működtek".

A vörös szalagoskígyó (Thamnophis sirtalis infernalis) teljesen a feromonokra hagyatkozik, ami a nemek egymásra találását illeti. A hímek a nőstény bőrének megnyalásával bizonyosodnak meg arról, hogy a megfelelő nemmel, fajjal, populációval kerültek-e kapcsolatba a megfelelő időben, még a partner méretét és korát is képesek ennyiből meghatározni.

k%25C3%25ADgy%25C3%25B31

A nagyobb, idősebb nőstényeket előnyben részesítik a kisebb termetű fiatalabbakkal szemben, hiszen előbbiektől több utód remélhető. A kísérlet azt is kimutatta, hogy a kezelt hímek olyan mértékben termelték a feromont, hogy a többi hím előnyben részesítette őket a kisméretű nőstényekkel szemben.

Az eredmények aggodalomra adnak okot, hiszen az egyes növényvédőszerekből és vegyi anyagokból a környezetbe kikerülő ösztrogén megzavarhatja a kígyók normál párzási tevékenységét, amennyiben a hímek szaga a nőstényekéhez lesz hasonló.
A kutatás helyszíne valóságos természeti csoda – a kanadai Manitobától északra elhelyezkedő mészkőbarlangokból minden tavasszal kígyók tízezrei özönlenek ki a párzás reményében. A nőstényeket egyszerre több hím rohamozza meg, és mind első szeretne lenni a sorban. A párzást követően egy másik feromont bocsátanak ki a nőstények, mire a hímek érdeklődése alábbhagy, és távoznak.

Forrás: