Nem biztos, hogy jó az MR derékfájás elleni injekció előtt

A derékfájás enyhítésére szolgáló szteroidinjekcióra szoruló betegeket a kezelés előtt gyakran vetik alá MR-vizsgálatnak. Egy új tanulmány szerint azonban a drága képalkotó eljárás alig, vagy semmilyen klinikai értékkel sem bír az ilyen páciensek esetében.

A Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem kutatói az Archives of Internal Medicine legfrissebb számában megjelent tanulmányukban arról számoltak be, hogy az MR-vizsgálatok nem jellemzően javítják az eredményeket olyan betegek esetében, akik az injekcióra szorulnak, és a képalkotó eljárás csak jelentéktelen szerepet játszik az orvosok döntéshozásában.

Az Egyesült Államokban a derékfájás egyike a három leggyakoribb egészségügyi panasznak, amivel a betegek orvoshoz fordulnak. A kórházakban főként epidurális szteroidinjekciót alkalmaznak a fájdalom csillapítására, amely közvetlenül juttatja el a kortizont a gerinccsatornába, ezáltal csökkentve a gyulladást és a fájdalmat. A szerzők szerint az injekció beadása előtt válogatás nélkül alkalmazott MR-vizsgálat, amely személyenként 1500 dollárba kerül, még tovább növeli a derékfájdalommal összefüggő egészségügyi kiadásokat.

Az Amerikai Orvosi Kollégium az MR-vizsgálatot csak azoknak az injekcióra szoruló betegeknek ajánlja, akik esetében valamilyen alapbetegség, például törés vagy daganat gyanítható.

Az egyetem kutatói 132 beteget vizsgáltak, akiket különböző amerikai fájdalomklinikákon kezeltek isiásszal. E fájdalmas betegséget az ülőideg nyomása illetve becsípődése okozza. A pácienseket két csoportba osztották. Mindkét csoport részesült MR-vizsgálatban. Az egyik csoportban azonban az orvosok nem látták az MR eredményeit, a másikban viszont az orvosok a döntéshozatal előtt megnézhették az MR-vizsgálat eredményeit.

uxhy06ql2

Összességében a kezelések között alig mutatkozott különbség, és három hónappal később mindkét csoport tagjai hasonló javulást tapasztaltak a fájdalmat és a működést illetően. Az MR eredményeit nem ismerő csoportban a betegek harmincöt százaléka, a másik csoportban pedig negyvenegy százalék számolt be javulásról. Ennek oka a kutatók szerint valószínűleg az, hogy az MR-vizsgálat által kimutatott rendellenességek és a tünetek nem állnak szoros összefüggésben. Sok középkorú, derékfájásban nem szenvedő emberben kimutat az MR-vizsgálat rendellenességet.

A kutatók ugyan nem javasolják az MR-vizsgálat rutinszerű alkalmazását, bizonyos esetekben mégis elismerik értékét. Érdemes elvégezni a vizsgálatot akkor, amikor súlyos rendellenességek kockázati tényezői állnak fenn. Egy olyan idős nő esetében például, aki elesett, és csigolyatörést szenvedhetett, el kell végezni az MR-vizsgálatot.

A Duke Egyetem Orvosi Karának kutatói az Észak-Amerikai Radiológus Társaság 2011-es éves konferenciáján arról számoltak be, hogy kísérletükben kimutatták, a képalkotó eszköz működtetésében pénzügyileg érdekelt orvosok nagyobb valószínűséggel alkalmazzák a vizsgálatot. A kutatás során 500 ágyéki gerinc MR-vizsgálatot elemeztek, amelyeket orvosok két csoportja rendelt el. Az egyik csoport orvosai pénzügyileg érdekeltek voltak a képalkotó vizsgálatban, a másik csoportba tartozók nem. Az eredmények szerint a pénzügyileg érdekelt csoport orvosai 86 százalékkal több szükségtelen vizsgálatot végeztettek, mint a másik csoport orvosai.

Forrás: