Mi látható a panoráma röntgenen?

A panoráma röntgen nem csupán egy látványos, fogászatban használatos eszköz, de ma már egy jól felszerelt rendelő meghatározó része.

Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa azokról az esetekről beszélt, amelyeknél ez a képalkotó eljárás óriási segítséget jelent.

Nem helyettesíthető mással

A hagyományos kis fogászati röntgen képek csupán egy-két fog állapotáról készítenek használható felvételt. Éppen ezért semmiképpen sem válthatják ki a panoráma röntgent, amely – ahogyan a nevéből is kiderül – az egész fogsor állapotát képesek megmutatni.

Ez pedig nem csak a komplexitás miatt fontos, de szinte nélkülözhetetlen, ha szájsebészesti beavatkozásról, fogszabályozásról, fogimplantációról vagy akár góckutatásról van szó. Ugyanakkor az egyszerűbb kezeléseknél is nagy előnye van a panoráma röntgennel készült képnek, hiszen így könnyebben feltárható sok probléma forrása.

Így természetesen gyorsabban és könnyebben felállítható a diagnózis is. Ezzel a képalkotó eljárással láthatóvá válnak még a korábbi fogászati beavatkozások esetleges hibái, sőt akár a szabad szemmel nem látható rejtett fogszuvasodás is.

foginysorvadas

A fogínyvérzés okára is fény derülhet egy-egy panoráma kép alapján, sőt a fogínysorvadás, csontsorvadás, a ciszták és a gyulladásos gócok feltérképezésekor is nélkülözhetetlen ezt a módszer, amely egyértelműen és tisztán láthatóvá teszi az állapotot.

Hasonlóan nagy támpontot jelent az így készített felvétel a fogszabályozás megtervezésénél, hiszen láthatóvá válik általa a bölcsességfogak elhelyezkedése, és akár a ki nem nőtt fogak is.

Segítség orvosnak, páciensnek is

Gyakran előfordul, hogy egy hagyományos szájüregi vizsgálat nem elég ahhoz, hogy pontosan diagnosztizálhassunk egy-egy problémát. Ilyenkor szinte kötelező a panoráma röntgen használata, ugyanis csak ezzel az eljárással válnak láthatóvá és értékelhetővé a szájüregi képletek.

fogak17"Külön segítség nekünk, orvosoknak, hogy a kép kihelyezhető a kezelőszék monitorjára, ráadásul így a páciensek is könnyebben megérthetik, mire van szükség, vagy éppen hogyan épül fel egy kezelési terv." – mondja Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa. Az ilyen módszerrel korán felismert elváltozások pedig természetesen sokkal eredményesebben gyógyíthatók, mint a későn felfedezett problémák.
Nagyon fontos előnye a panoráma röntgennek, hogy a rákszűrésnek is kitűnő eszközeként szolgál, hiszen jól láthatóak a felvételen a kóros, nem odaillő képletek. Aki tehát komolyan veszi a száj állapotát, vagy a kezeléséhez szükséges egy pontos, jó minőségű felvétel, fogorvosa tanácsára mindenképpen válassza a képalkotásnak ezt a megbízható módszerét!

Forrás: