Segítség, nem kapok levegőt!

Számítások szerint élete során minden negyedik embernél alakul ki krónikus tüdőbetegség – olvasható a Lancet speciális, légúti betegségekkel foglalkozó számában.

A krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) egyike a legelterjedtebb, leginkább halálos, legnagyobb költségeket igénylő elváltozásoknak. A betegség részét képezi a tüdőtágulat (melynek hátránya, hogy lecsökken a tüdő légzőfelülete), valamint az idült hörghurut. A Klinikai Becslés-tudományi Intézet (Toronto) munkatársai szerint a COPD kockázata magasabb, mint a szívelégtelenségé, az emlőráké, vagy a prosztataráké. Emiatt a szakértők különösen fontosnak tartják a dohányzásról való leszokás támogatását.

shutterstock_53428243

A kutatók mintegy 13 millió, 35 és 80 év közötti kanadai egészségügyi adatait elemezték, hogy meghatározzák a COPD kockázatát. 14 év alatt 579 466 esetben alakult ki a betegség. Az elemzés szerint egy átlagos 35 éves hölgy esetén az emlőrákhoz képest több, mint háromszoros annak valószínűsége, hogy a hátralévő élet során COPD fog kialakulni. A betegség olyan mindennapi tevékenységeket hátráltathat, mint az étkezés, a fürdés, és a sétálás.

Korábbi tanulmányok szerint a minimális sebészeti beavatkozással járó mesterséges légúti áthidalás mérsékli a tüdő gyulladásos folyamatait, és a légzés rövidülését, azonban ezt egy londoni tanulmány (EASE) nem erősítette meg. A szintén a Lancet hasábjain olvasható eredmény oka számos tényező, például a hörgőkben lévő nyákdugó lehet.

Forrás: