Humorosabbak a férfiak?

A Kaliforniai Egyetem Társadalomtudományi Tanszékének pszichológusai kimutatták, hogy a férfiak humorosabbak, mint a nők, de csak egy hajszállal, és főként más férfiak szemszögéből.

A Psychonomic Bulletin & Review folyóiratban megjelent eredmények bizonyos mértékben alátámasztják a humor nemi eltéréseivel kapcsolatos sztereotípiákat, ugyanakkor aláássák a jelenséget alátámasztó magyarázatokat. Hagyományosan azzal magyarázzák ugyanis az eltérést, hogy a férfiak humora a páva színes tollazatához vagy a szarvas agancsához hasonlóan a nők lenyűgözésére szolgál a párválasztásban. A tanulmány vezető szerzője, Laura Mickes azt is elmondta, hogy a férfiak és a nők humorossága közötti eltérés olyan elenyésző, hogy ez nem indokolja a sztereotípiába vetett hit erősségét.

A kutatás során egy, a The New Yorker által rendszeresen szervezett képregényíró versenyhez hasonló kísérletet folytattak le 16 főiskolás fiú és 16 lány részvételével. Az alanyoknak egyénileg vicces képaláírásokat kellett kitalálniuk, és csak az volt az utasítás, hogy a lehető leghumorosabbak legyenek. A kísérlet második részében 34 főiskolás fiút és 47 lányt kértek fel arra, hogy értékeljék a képaláírásokat.

dontes2

Az eredmények azt mutatták, hogy az utasításra viccelődés területén a férfiak csak egy hajszállal teljesítettek jobban, és a férfiak szemében viccesebbnek tűntek a férfiak, mint a nők megítélése szerint. „Szegény fiúk” – nyilatkozta az eredményekkel kapcsolatban az egyik kutató. „Azt hiszik, hogy a humorizálással lenyűgözik a hölgyeket, valójában azonban csak a többi olyan férfit nyűgözik le, akik szintén a hölgyeket szeretnék elkápráztatni.”

Egy további kísérletből az is kiderült, hogy a vicces feliratokra jobban emlékeztek az alanyok, mint a nem viccesekre, és a humoros feliratok szerzőit is jobban megjegyzik. Gyakran azonban az emberek tévesen úgy emlékeztek, hogy a vicces megjegyzések a férfiak agyából pattantak ki, a nem vicces feliratokat pedig tévesen általában inkább a nőknek tulajdonították.

Forrás: