Méhnyálkahártya kezelés

Szerte a világon többmillió nő szenved endometriózisban, ami egy fájdalmas és gyakran meddőséget okozó kórkép.

Az endometriózis kezelése igen sok mellékhatással jár, ám egy új műtéti eljárás megszűnteti a menstruációkor jelentkező heves fájdalmakat.

Endometriózis esetén a méhnyálkahártya szigetek nemcsak a méh üregében, hanem máshol is megtelepednek, vérzéseket, összenövéseket és hegesedéseket okozva, ami végső soron meddőséget is okozhat.

A fájdalmak olyan mértéket is ölthetnek, hogy méheltávolításra is szükség lehet. Az endometriózisos csomók megjelenhenek a méhnyakban, a hólyagban, a belekben, a méh külső felszínén, a húgyvezetékekben, de ciszták alakulhatnak ki a petefészkeken is, ami gátolhatja a tüszőrepedést, és a teherbeesést is.

Hazánkban is, mint a világ többi részén az ilyen betegeknek elsősorban fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő kezelést javasolnak. Megkísérelhető a menstruációs ciklus felfüggesztése fogamzásgátlókkal vagy férfihormonok segítségével (tabletta vagy injekció formájában) meggátolni a menstruációt.

Fotó: 123rf.com

Ám ezeknek a kezeléseknek jelentős mellékhatásai vannak és csak rövid ideig alkalmazhatóak. Sajnos csak tüneti és nem oki kezelést jelentenek. Ennek ellenére gyakran kényszerülnek az orvosok laparoszkópos műtétekre is: vékony csövön kamerát és egyéb eszközöket vezetnek a hasüregbe diagnosztikus vagy operatív célzattal.

Ashwini Trehan a Spire Elland Kórház (Halifax) és a Dewsbury Körzeti Kórház nőgyógyász főorvosa, az eljárás kidolgozója szerint a nők 10-15 százalékában alakul ki endometriózis. A betegség családi halmozódást mutat, általában a betegek 20-as éveik elején ismerik fel a kórképet. Az igen fájdalmas menstruációk következtében a betegeknek tönkremennek a kapcsolataik, emellett szexuális életük és gyeremekvállalásuk is veszélybe kerül.

petesejt 2

Előrehaladott esetekben sebészi úton távolíthatóak el a betegség szigetei. Sajnos ilyen esetben a hashártyán újra kialakul a betegség . Az endometriózist lézer segíségével is el lehet távolítani, de sajnos csak a betegség felső 5 mm-ét. Sok esetben a betegség ennél mélyebbre terjed, ezért közel 50 százalékában a betegség tünetei 5 éven belül újra jelentkeznek.

Az eljárás, a kismedencét borító hashártya teljes eltávolítása úttörő lépés a betegség gyógyításában. Ilyenkor a betegség teljes egésszében eltávolításra kerül, a hashártya egészségesen nő vissza. A nők megszabadulnak a fájdalomtól, termékenységük megmarad. 2006 óta, amióta a műtétet végzik egyetlen betegnél sem újult ki a tünetek. A műtét 2,5-8 óra alatt van készen, a betegség súlyosságától függően.

A beavatkozást altatásban végzik. A műtétet laparoszkópia útján végzik (hastükrözéssel), 3 darab apró kis metszésből távolítják el a kismedence teljes peritoneumát. Szövődményei megegyeznek a hasi műtétekével: gyulladás és vérzés. A betegek többsége másnap elhagyhatja az osztályt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.