Fontos a méhnyakrák elleni védekezés

A szülők hetvenöt százaléka mindenképpen beadatná lányának a méhnyakrák elleni védőoltást. Általánosságban elmondható, hogy jelentősen nőtt azoknak a száma, akik a védőoltásokat kedvezően értékelik.

A felmérést a tavaly tavasszal alakult Kutatópont Közvélemény-kutató Kft. 2011. január 3. és 9. között, ezer ember telefonos megkérdezésével végezte. A kutatás eredménye szerint a magyarok 82 százaléka hallott ugyan a méhnyakrák elleni oltóanyagról, azonban csupán 8 százalék azoknak az aránya, akik már beoltatták magukat vagy gyermeküket.

A fiatalabbak élnének a leginkább a védőoltás lehetőségével. A 18 és 24 év közöttiek 79 százaléka óvná gyermekét a súlyos betegségtől, de a 25-40 éveknek is legalább 75 százaléka. A legkevésbé a 41 és 49 év közötti korcsoport keresne lehetőséget az oltás beadására, a tudatosság azonban még körükben is rendkívül magas (71 százalék).16154A közleményben kiemelték, hogy a méhnyakrák világszerte a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 éven aluli nők körében. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Európában évente mintegy 30 ezer nő veszti életét e súlyos betegségben. Magyarországon az Európai Unió viszonylatában is súlyos a helyzet: évente mintegy 450-en halnak meg a betegségben – írta a Kutatópont.

Kitért arra: a korábbi évekhez képest jelentősen nőtt azoknak az aránya, akik a védőoltásokat kedvezően értékelik. A megkérdezettek többsége inkább vagy teljesen egyetért azzal az állítással, hogy a védőoltás a lehető leghatékonyabb védekezési mód a fertőző betegségek ellen (73 százalék).4831Hasonlóan magas arányú attitűd a magyarok körében, hogy nemcsak a halálos vagy a súlyos betegségek ellen érdemes védőoltást beadatni, s hogy a választható, de nem kötelező védőoltásokra érdemes anyagilag is áldozni (70-70 százalék). A válaszadók 66 százaléka szerint az oltások több előnnyel, mint kockázattal járnak.

Tízből hét válaszadó úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem tart a védőoltásoktól. Arra a konkrét kérdésre, hogy fél-e a vakcináktól általában, 68 százalék egyértelmű nemmel felelt, ezt tovább erősíti, hogy a magyarok 39 százalékának más kérdésben is először a biztonság jut eszébe a védőoltásokkal kapcsolatban.15320A legismertebb vakcina továbbra is az influenza elleni készítmény (98 százalék). A hepatitis elleni vakcinát 89 százalék, a bárányhimlő elleni oltást pedig 88 százalék ismeri. A korábbi évekhez képest jelentős mértékben nőtt számos további ajánlott védőoltás ismertsége, így a méhnyakrák (82 százalék), a rotavírus és a pneumococcus okozta tüdőgyulladás (75-75 százalék) elleni oltóanyagé.

A válaszadók döntő többsége azt mondta, egészségtudatosan éli életét és a védőoltások szükségességével kapcsolatban elsősorban orvosa véleményére ad (69 százalék). A Kutatópont megállapítása szerint tehát a legfontosabb a szakember véleménye, de ki kell emelni a média aktív prevenciós szerepét is, hiszen a megkérdezettek harmada a sajtón keresztül szerzi be a szükséges információkat a megelőzés lehetőségeiről.

Forrás: