Védjük a szemünket a hidegtől!

Mindenki tudja, hogy aki túl sokat tartózkodik a napon, leég – de mi a helyzet a szemünkkel? Szakértők szerint a káros sugarak nem csak nyáron veszélyeztetik a látásunkat, hiszen síelés közben is ki vagyunk téve a közvetlen napfénynek.

„A napsugárzás rövid távon szó szerint megégeti a szemgolyót, gyulladttá teszi a szaruhártyát, és felsérti a kötőhártyát, a szem fehér részét takaró szövetet. Az ismételt, hosszú távú, védelem nélküli találkozás a napfénnyel szemhéjdaganatot, szürkehályogot vagy makuladegenerációt is okozhat” – magyarázta Carl May szemész.

Szürkehályognak azt nevezzük, amikor a szemlencse normális esetben tiszta részén egy homályos terület fejlődik ki. Egy bizonyos méretet elérve már a látást is akadályozza. A makula degeneráció során a retina makula nevű része sérül, amely az éleslátásért felelős.A szemhéjon található egyenetlenségek pedig akár bőrrákra is utalhatnak, mindhárom állapot orvosi ellátást igényel.

Az alábbi tippek segíthetnek megóvni szemünket a téli napsugárzástól:

1. Viselj jó napszemüveget: Érdemes egy jó minőségű darabba beruházni, amely 100 százalékos védelmet nyújt az UVA és UVB sugarak ellen, és az oldalán sem jut be a fény. Ez gyakran sem az ártól, sem a lencsék sötétségétől nem függ, néha egészen olcsón lehet jó termékeket találni.

2. Ne bízz a kontaktlencsében: Önmagában a kontaktlencse nem óv meg, akkor sem, ha elvileg UV-védelemmel van ellátva. Mindig hordj mellette napszemüveget is!

wucozswp5

3. Hordj kalapot: Megóv azoktól a sugaraktól, amelyek a napszemüveg oldaláról vagy tetejéről érhetik a szemet. Sötét színű, széles karimájú kalapot válassz.

4. Figyelj a napszakra: Leginkább délelőtt 11 és délután 2 között fontos a napvédelem, mivel ekkor a legerősebb a sugárzás. Havas tájon vagy vízen szintén jobban ki vagy téve a nap káros hatásainak.

5. Soha ne nézz közvetlenül a napba: Még napszemüvegen keresztül is rendkívül káros közvetlenül a napba nézni. Rövid- és hosszú távú látásromlást is okozhat.

6. Kezeljük a károsodásokat: A sérülések általában visszafordíthatatlanok. Az amerikai Nemzeti Szemészeti Intézet kutatása szerint vitaminokkal lehet ugyan némi védelmet szerezni az időskori makuladegeneráció ellen, az még nem egyértelmű, hogy mindez a nap által okozott károsodásokra is igaz-e. Kérdezd meg kezelőorvosod, szükséged van-e ilyen vitaminterápiára.

Forrás: