Szexisebb az írisz körüli vastagabb gyűrű!

Azt, hogy mennyire látszik fiatalnak, szépnek és vonzónak valaki, nagyon sok külső jegy befolyásolja. Úgy tűnik azonban, hogy sokkal attraktívabbnak, fiatalosabbnak látjuk azokat, akiknek a szemében az írisz körüli sötét gyűrű vastagabb és mélyebb árnyalatú.

A másokról alkotott első benyomás nagyon meghatározó lehet, ráadásul alig kell hozzá pár másodperc. Azt, hogy valakit elsőre vonzónak tartunk-e vagy sem, sok apróság befolyásolhatja, amit persze csupán a tudatalattink észlel. Ilyen mérvadó a szemünkben található vékony, sötét gyűrű, amely az íriszt választja el a szem fehér részétől. Azoknak, akinek például a szemét különösen szépnek találjuk, gyakran ez gyűrű is sokkal vastagabb és sötétebb az átlagosnál.

Az írisz körüli gyűrű ilyen erős hatását a Kalifornia Egyetem kutatói, Darren Peshek és kollégái egy kutatás során be is bizonyították. A vizsgálatokban az önkénteseknek 80 pár férfi és női arcképet mutattak meg. Az egyes fénykép-párok arcai azonosak voltak, csak éppen a képen szereplők közül az egyiknek vastagabb volt az írisz körüli gyűrűje. A résztvevő férfiak sokkal vonzóbbnak találták azokat a nőket, akiknek vastagabb volt ez a gyűrűje, mint akiknek vékonyabb, és a nők is hasonlóan nyilatkoztak a férfiakról.

jzofb3w95

Mivel ez a gyűrű életünk során folyamatosan halványul és keskenyedik, vékonysága az öregség jele is lehet. Csecsemőkorban a legvastagabb, de még a húszas éveinkben is látványos. Később azonban, az évek múlásával és bizonyos betegségek hatására egyre jobban kezd eltűnni. Így érthető, hogy vonzóbb az, akinek ez a gyűrűje még vastagabb. Persze mint annyi mindent – kebleket, hajszint, körmöket – a szépségipar már az írisz körüli gyűrűt is meg tudja változtatni. Léteznek ugyanis olyan kozmetikai kontaktlencsék, amiket viselve újra fiatalos lehet a szemünk.

Forrás: