Halló? Készülékek, melyek visszaadják a fülünket

Érzékszerveinkre nagy szükségünk van. Szemünkre és fülünkre különösen. Mit tehetünk, ha romlásnak indul a hallásunk?

Az öregedéssel a hallás minősége romlik – ugyanakkor már fiatalabb korban elveszíthetjük valamilyen okból éles fülünket. Nagyon zavaró érzés, amikor rádöbbenünk, hogy csak a magasabb hangokat, a hangosabb beszédet értjük tisztán. Ma már kiváló hallókészülékek állnak a rendelkezésünkre. De milyen fajtát érdemes beszerezni?

Az érzékszervek gyengülése komolyan megvisel minket. Ha észrevesszük, hogy gond van, hajlamosak vagyunk eltitkolni, amikor pedig már nyilvánvaló, szégyellni azt, és kevesebbnek érezni magunkat tőle.  Azonban ahogyan a szemünk, úgy a fülünk is romlik a korral. Persze, idősebb korban sem mindenkinek van gondja a hallásával. A minimális hallásromlás nem érzékelhető, azt csak egy szakorvos műszerrel tudja megállapítani. Ám a nyilvánvaló probléma már nem tréfa: ha valaki azt észleli, hogy a megszokotthoz képest sokkal rosszabbul hall, orvoshoz kell fordulnia. A hallásromlás okai lehetnek a környezeti ártalmak, de érelmeszesedés, magas vérnyomás – bizonyos gyógyszerek szedése is hozzájárulhat.

Akinek romlik a hallása, először csak a magasabb hangok és a beszéd felismerésével vannak gondjai. Lehet, hogy úgy véli, mintha családtagjai, ismerősei egy ideje feltűnően máshogy beszélnének, talán úgy érzi, hadarnak, vagy nem artikulálnak megfelelően. Ez sajnos annak a jele, hogy a mi fülünkkel van valami gond. Romlik a beszédértés is.

ful27

Diszkrét, mégis sokat segít…

A hallókészülék használata nem szégyen, hanem szükségszerű segítség. Ráadásul a manapság kapható hallókészülékek alig nagyobbak egy babszemnél. Diszkrétek, s bár eredeti hallásunkat ugyan nem adják vissza, azt, ami megmaradt, teljes egészében kihasználják. Vagyis, a digitális technológiának köszönhetően segítséget nyújtanak a hallásvesztésből adódó hátrány kompenzálásában. Hazánkban két fajtájuk ismert, az egyiket a fülbe lehet tenni, a másik pedig a fül mögött helyezkedik el.

A hallókészülék egy miniatűr mikrofonból, erősítőből és hangszóróból tevődik össze, általában elemekkel működik. Célszerű kettőt beszerezni belőle, a kétoldali hallókészüléknek ugyanis több előnye van: a hang kiegyenlítettebb lesz, jobb a minősége, jobban halljuk a halkabb hangokat és nem kell állandóan forogni, hogy azzal a füllel legyünk közelebb a beszélőhöz, amelyen a készüléket használjuk. Azt is jobban érzékeljük, melyik irányból jön a hang.

Többféle típust is használhatunk. Létezik úgynevezett mélyhallójárati készülék, mely a hallójáratban helyezkedik el és gyakorlatilag nem is látható. Közepes halláscsökkenésnél ajánlott. A hallójárati a hallójáratban van, enyhén súlyos halláscsökkenés esetén javasolt. Többféle méretben is kapható.

hallokeszulek

A fül mögött elhelyezkedő hallókészülékeknek is több fajtája van. Illesztékkel rakható a fülre, alkalmazható bármelyik súlyos fokú halláscsökkenésnél. Nagyon súlyos esetben csak ez a típus ajánlott. Ezekből a készülékekből is több méret létezik, van kevésbé erős és nagyon erős.

Létezik olyan készülék is, melyet a szemüvegszárba építenek. Azok számára jó, akiknél úgynevezett vezetéses halláscsökkenés történt, és operációval nem helyreállítható. De ez a fajta egyre népszerűtlenebb.

A nyitott illesztésű hallókészülékek adják a legtermészetesebb hangzást. Pici készülék a fülbe helyezve, de nem telíti az egész fület. Kinézete diszkrét, a hangokat a hangszóróból egy alig látható, vékony cső vezeti a hallójáratba. Főként a magas hangokat erősíti fel.

Az orvos is lássa…

A hallókészüléket a szakorvossal együtt kell kiválasztani. Természetesen mi dönthetjük el, melyik típus és minőség szimpatikusabb nekünk, de fontos, hogy kipróbáljuk azokat, melyek közül végül választunk. Ne feledjük, hogy teljesen nem fogja visszaállítani a hallásunkat egy hallókészülék sem, és nem mindenkinél nyújt azonos minőségjavulást. Ezért érdemes többet megpróbálni, hogy a számunkra legjobbat válasszuk. A hallókészülékek tisztítását a hozzájuk járó kiegészítőkkel oldhatjuk meg.

Forrás: