Hogyan alakul a tüsszögés?

A megfázásszerű fertőzések érzékenyítik a légutak „köhögés-receptorait” ily módon serkentik a köhögés és a tüsszögés folyamatát – hangzott el az Általános Mikrobiológiai Társaság konferenciáján, Dublinban.

A Belfasti Egyetem munkatársai szerint a rhinovírus a légutak sejtjeinek változását segíti elő, ily módon érzékenyítve azokat. Dr Hani’ah Abdullah és munkatársai a TRP nevű receptorok működésére koncentráltak, mely a kémiai és fizikai ingerre, például a légszennyezés, cigarettafüst, hőmérsékletváltozás hatására kapcsol be. Az ingerület ezután köhögést és tüsszögést idéz elő.

maszk11

A vizsgálat során enyhe asztmában szenvedő és egészséges egyének légútjából vettek szövetmintát, és a sejtek laboratóriumi körülmények között fertőzték rhinovírussal. A fertőzés megnövelte a sejtfelszíni TRP-receptorok számát, leginkább asztmások esetén. Mivel a receptorok működése ismert, ez jól magyarázza a meghűlés légúti tüneteit. A felfedezés kapcsán olyan új gyógyszerek fejlesztése indulhat el, melyek asztmásokban és más krónikus légúti betegségben szenvedőkben hivatottak csillapítani a köhögéses-tüsszögéses reakciókat.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.