Kinek fáj jobban?

A legmodernebb képalkotó eljárások azt mutatják, hogy a nők agya sokkal intenzívebben reagál a fájdalomra.

Az erősebb nem agyának elsősorban azok a részei aktiválódnak, melyek a fájdalom elkerülésére irányulnak. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mi az oka annak, hogy a nemek különbözőképpen reagálnak a fájdalomra olyan krónikus betegségekben, mint az irritabilis bél szindróma, mely több nőt érint, mint férfit. Az eredmények a nemek régóta vitatott különböző érzékenységére is rávilágítottak.

A Qasim Aziz professzor, a londoni Queen Mary Egyetem Neurogastroenterológiai Intézetének munkatársa által vezetett kutatócsoport 16 egészséges férfi és nő agyának aktivitását és reakcióját vizsgálta funkcionális MRI-vel.

A résztvevőknek azt mondták, hogy egy kis ballon fog felfúvódni a nyelőcsövükben a vizsgálat előtt. A ballon felfúvódásáig a nők agyában kisebb aktivitás volt mérhető a félelemért felelős területeken és nagyobb a fájdalom elkerülése érdekében végrehajtandó mozdulatok előkészítéséért és megtervezéséért felelős területeken.

shutterstock_597140621

A férfiak agyában a félelemért felelős területeken lehetett nagyobb aktivitást kimutatni.

A fájdalmas esemény alatt az ellenkezőjét tapasztalták, a férfiak agya inkább a fájdalom elkerülésére koncentrált. Ezzel szemben a nők agyában az érzelemkért és a fájdalomérzet feldolgozásáért felelős területeken mértek nagyobb aktivitást.

Aziz professzor szerint: "Az a tény, hogy a nők agyának érzelmekért felelős területein mértünk nagyobb aktivitást, azt mutatja, hogy a nők nagyobb jelentőséget mutatnak a fájdalmas ingerek érzelmi oldalának, ami befolyásolja, hogy milyen módon érzékelik, dolgozzák fel és reagálnak a fájdalomra. További vizsgálatok szükségesek eredményeink klinikai jelentőségének meghatározására." Eredményeiket az Angol Gastroenterológai Társaság éves találkozóján mutatják be.

Forrás: