A halolaj csökkenti az emlőrák kockázatát 2010-07-22 Mindent a rákról Megosztás: Tweet Menopauzát követően az étrendkiegészítő halolaj hatására mintegy 32 százalékkal csökken az emlőrák kialakulásának esélye. A tanulmány, melyet Emily White, a Fred Hutchinson Rákkutató Központ (Seattle) munkatársa vezetett, 15 egészségügyi hatással rendelkező speciális élelmiszerre koncentrált. Egyedül a halolaj, melyet például a lazac zsírja tartalmaz, bizonyult ebből a szempontból előnyösnek. A halolaj nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen omega-3 zsírsavakat. A vizsgálat során 35 ezer, 50 és 76 év közötti, változókor utáni nőt tanulmányoztak, akiket étrendi szokásaikról, nem-vitamin és nem-ásványi só étrendi kiegészítőikről kérdeztek. A kezdeti időpontban egyik alany sem szenvedett emlőrákban, azonban a hat éves követési idő elteltével 880 ilyen esetet regisztráltak.A kutatók statisztikai elemzései megállapították, hogy azok körében, akik halolajból készült étrendi kiegészítőt alkalmaztak, mintegy 32 százalékkal csökkent az emlőrák kialakulásának kockázata. A hatás leginkább a leggyakoribb szövettani típust, az invazív duktális emlőrákot érintette. Jelenleg nem ismert, hogy a halolaj ? melyet mások a szív- és érrendszeri betegségek elkerülése miatt javasolnak ? pontosan miként fejti ki daganatgátló hatását, de valószínűleg ebben szerepet játszanak gyulladásgátló összetevők. Az elemzés nem terjedt ki arra, hogy milyen mértékű volt a halolaj fogyasztása, mindössze az ismert, hogy a vizsgálat kezdetén az alanyok rendszeresen alkalmazták az étrendi kiegészítőt. A szakértők szerint a vizsgálat megerősítése további tanulmányokat tesz szükségessé, melyet véletlenszerűen elosztott csoportokon kell elvégezni. Forrás: