Az alkoholfogyasztás növeli az emlőrák rizikóját

Valószínűleg a menopauza után lévő és a túlsúlyos nők a leginkább veszélyeztetettek.

Egy friss amerikai kutatás szerint a közepes vagy nagy mennyiségű alkohol (legalább heti 3-4 ital) elfogyasztása 1,3-szeresére növeli az emlőrák előfordulásának valószínűségét. Valószínűleg a menopauza után lévő és a túlsúlyos nők a leginkább veszélyeztetettek.

Marilyn L. Kwan, a kutatás vezetője szerint azok a nők, akiknél korábban emlődaganatot diagnosztizáltak, heti három italnál többet ne fogyasszanak, különösen, ha a változókor után állnak vagy túlsúlyosak. Az alkoholfogyasztás és az emlőrák összefüggése régebb óta ismert volt, de keveset vizsgálták, miként hat a már diagnosztizált páciensek prognózisára és túlélési esélyeire.2944

A Life After Cancer Epidemiology (LACE) nevű vizsgálat során 1897, korai stádiumú emlőrákot túlélt nő állapotát követték, melynek során a résztvevők évente kitöltöttek egy kérdőívet egészségi állapotukról, valamint alkoholfogyasztási szokásaikról. A nyolcéves utánkövetés során Kwan és munkatársai 349 újabb emlőrákos esetet és 332 halálesetet regisztráltak. Az alkoholfogyasztók (a résztvevők 50%-a) között a bor volt a legkedveltebb ital (90%), majd a tömény italok (43%) és a sör következett (36%).

A rák kiújulásának esélye azok között nőtt meg a leginkább, akik legalább két pohár bort fogyasztottak naponta. Az alkohol típusától függetlenül a menopauza utáni és a túlsúlyos nőknél észlelték a kiújulások legkifejezettebb növekedését, míg az alkoholfogyasztás nem befolyásolta a teljes halálozást.

Forrás: