Mennyire tiszta a szauna?

Meglepődnénk az eredményen

Tény és való: a gőzfürdő vagy a szauna használata rendkívül relaxáló és egészséges. Az emberek már évszázadok óta támaszkodnak rá. Nem árt ugyanakkor vigyázni: a nedves és meleg helyek tisztasága ugyanis kétséges lehet.

Sokan szeretik és rendszeresen használják relaxációra a szauna vagy a gőzfürdő áldásos hatásait. Ezt a módszert évszázadok óta ismeri az ember, s előszeretettel alkalmazza a meleg és a gőz jótékony tulajdonságait.

Felmerül azonban a kérdés: vajon a nedves, meleg helyeken, ahová leülünk egy kemény edzés vagy úszás után, számíthatunk-e a megfelelő tisztaságra?

A szauna és a gőzfürdő területén bizony találkozhatunk baktériumokkal. Mit tehetünk az ellen, hogy baj származzon ebből?

1.Fontos tudni, hogy a szauna és a gőzfürdő valóságos baktérium-tenyészet lehet

A párás környezet, amely a spa-k és fürdők esetében adott, sajnos kedvez a baktériumok szaporodásának. Kedvelik a meleg és nedves helyeket, s a kapcsolatba kerülünk velük, számos egészségügyi problémára számíthatunk, a gyomorrontástól a bőrgondokig.

Csökkenthetjük esélyünket a baktériumok támadására, ha törölközőre ülünk a szaunában, gőzfürdőben. Ne engedjük, hogy bőrünk érintkezzen a nedves fafelülettel. Van, akinél könnyen kialakul a mikroorganizmusoknak köszönhetően gombásodás, bőrkiütés vagy egyéb bakteriális fertőzések.

Ha meg vagyunk fázva, a meleg levegőn folyhat az orrunk, köhöghetünk, így könnyen átadhatjuk másnak a betegséget. Amennyiben valaki betegnek tűnik a szaunában, talán jobb, ha kijövünk és várunk, amíg kimegy.

2.Olyan helyet válasszunk, amely betartja az egészségügyi előírásokat

Ha megfelelő a fenn- és karbantartásuk, a szauna és a gőzfürdő biztonságos kell hogy legyen. A tisztaság pedig alap követelmény. Egy jó szauna speciális szellőzéssel van ellátva. Az ajtót zárva kell tartani, amikor felmelegítik a helyiséget, más esetekben viszont nyitva kell hagyni. Ez megelőzi a penész kialakulását.

Ételt, italt ne vigyünk be a szaunába. Használja mindenki a saját törölközőjét és a tisztaság biztosított lesz. A szaunában rendszeresen takarítani kell, fontos áttörölni a felületeket.

3.Használjunk papucsot a szaunában

A szauna és a gőzfürdő könnyít az izomfájdalmakon és elősegíti a relaxációt. Ám ahhoz, hogy a fertőzéseket is elkerüljük, érdemes papucsot magunkkal vinni. Főleg, hogy ezzel a gombásodás esélyétől is megkíméljük magunkat.

4.Nézzük át a testünket, mielőtt a szaunát használjuk

Nem tanácsos ugyanis ilyen helyre menni, ha nyílt sebek vannak rajtunk – vagy pedig elővigyázatosnak kell lennünk: vágások, horzsolások esetén teljesen fedjük be ezeket tapasszal, mielőtt a szauna vagy a gőzfürdő területére lépünk. Ezzel megvédjük magunkat a fertőzésektől.

5.Mindig ügyeljünk rá, mennyi időt töltünk bent

Nemcsak a tisztaságra figyelés fontos. Alapszabály, hogy a szaunázást csak addig műveljük, amíg jól esik: ügyeljünk a szervezet jelzéseire, toleranciájára. Ne terheljük túl a testünket. Ha 10 percet meghaladó ideig maradunk a melegben, könnyen kialakulhat dehidratáció. Sok folyadékra van szükségünk, ha véletlenül rosszul kezdjük érezni magunkat – ezzel pótoljuk a vízveszteséget.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php