Marad az általában borult, párás idő – melegfronti hatással

Marad az általában borult, párás idő. A nap első felében az Alföld déli és keleti területein még szakadozott lehet a felhőzet, kevés napsütés is elképzelhető, majd délután ott is beborul az ég.

Napközben a csapadékzóna fokozatosan kelet felé helyeződik, a Tiszántúlt várhatóan csak késő délután éri el, de ennek bizonytalansága akár több órás is lehet. A legtöbb eső – helyenként akár 20 mm-t is meghaladó – a Kisalföld térségében várható. A délkeleti szél nagy területen élénk, az ország középső harmadán erős lesz, majd délután a Dunántúlon északira fordul és mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 9 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8 és 13, délkeleten, keleten 14, 16 fok között alakul.

Melegfronti hatás terheli szervezetünk, ami fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozhat. Ingerlékenyebbek, sértődékenyebbek lehetünk a szokásosnál. Hamarabb elfáradhat, kifáradhat a szervezet, csökken teljesítőképességünk. A front hatására gyorsabbá válik a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam.

autumn-leaf-1009242_1280

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

Az ország nagy részén többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de néhol, holnap délkeleten, keleten több helyen elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet, ott csütörtökön néhány órára a nap is kisüthet. Ma északnyugaton és északon, éjszaka a Dunántúl déli részén is, holnap keleten is egyre többfelé várható eső, záporeső. Északnyugaton helyenként jelentős mennyiségű csapadék valószínű. A délkeleti szél a Tatabánya-Szeged vonalban megélénkül, csütörtökön néhol meg is erősödik, másutt többnyire mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 9 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 8 és 13, délkeleten, keleten 14, 16 fok között alakul.

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig:

Pénteken még túlnyomóan borult időre számíthatunk, az ország keleti felén kiadós esővel, majd szombaton nyugat felől csökken a felhőzet, megszűnik a csapadék, és az időszak második felében a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 70 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 4 és 9 fok között alakul, de szombaton nyugaton, vasárnap másutt is néhány fokkal hidegebb valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 8, 15 fokról 12, 19 fokig emelkedik.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. október 18. 9,3 °C -0,2 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 27,1 °C (1953) legalacsonyabb hőmérséklet: -3,0 °C (2011)

Forrás: met.hu