Magyar borvidékek legszebb tájai 2012-06-12 Blog Megosztás: Tweet Virtuális kirándulásra hívjuk kedves olvasóinkat Magyarország legszebb borvidékére. Nincs is szebb egy őszi napsütötte szőlőültetvénynél. Az ősz az egyik legszebb és legideálisabb hónap egy kirándulásra. Ismerje meg ön is hazánk legszebb borvidékeit, majd válasszon ki egy napsütötte hétvégét és kiránduljanak egy jó nagyot a családdal. Egri borvidék: Eger borát ma már külföldön is jól ismerik az egyik leghíresebb hazai bortermelő vidék. Barokk kisvárosával, és várával gyönyörű kiránduló hely. Eger városa alatt egy hatalmas üreg és pince rendszer húzódik, amely az egész várost behálózza. Eger klímája hűvös és csapadékos, viszonylag későn tavaszodik, ami ideális a jó borhoz. Talaja gazdag tufában, és lávakőzetben. A híres egri bikavér alapjait a Kékfrankos, Cabernet, Merlot, Kékoportó adják, ezekből lesz az egyedi bársonyos, ám mégis tüzes testes bor. Aki ellátogat erre a gyönyörű vidékre ősszel, okvetlenül keresse fel a Szépasszonyok völgyét, ahol egymást érik a pincészetek a helyi borok legfinomabb ízeivel. Badacsonyi borvidék: Badacsony egyszerre híres a Balatoni strandokról és jó minőségű borairól. A tónak köszönhető párás egyedi klíma teszi alkalmassá a szőlő termesztésére a tájat. A Badacsonyi hegyvidéken igen sok kisebb települést találunk ahol finom zamatos borokat kostólhatunk, ilyen pl. Badacsonytomaj, Szigliget, Tapolca, és Badacsonytördemic is. Akár egész napos kirándulást tervezhetünk erre a borvidékre, mert látnivaló akad itt bőven. A bor különleges zamatát, nem csak a klímának köszönheti, hanem a talaj lávakőzet tartalmának is, és a Balaton vízfelülete által visszavert napsugaraknak. Ezen a környéken leginkább a fehér borok a jellemzők. Régészek kutatási bebizonyították, hogy már 2500 évvel ezelőtt is termesztettek szőlőt ezen a vidéken. A badacsonyi borok igen testesek, magas az alkohol és a savtartalmuk. A Badacsonyi borászok nem csak ízletes boraikról voltak híresek, hanem kedvességükről is, amellyel az utazókat fogadják. Aki elutazik Badacsonyba, nem csak finom borokat, de nagyon ízletes ételek is kóstolhat, és gyönyörködhet Magyarország legszebb tájaiban. A tájra jellemző borok: Olaszrizling, rizlingszilváni, szürkebarát és muskotály a jellegzetes fajtái. Kisebb mértékben előfordulnak zöldszilváni, budai zöld és kéknyelű borok, is mint különlegességek. Manapság egyre gyakrabban fordulnak elő a vörös szőlőfajták, melyek a tájra jellemzően különlegesek. Tokaji borvidék: Külföldön az egyik legismertebb és leghíresebb magyar bor a tokaji. Magyarország észak keleti részén terül el a híres borvidék, amely szintén sok kisebb településből áll: Bodrogkeresztúr, Erdőhorváti, Sárospatak, Tokaj, Tolcsva, és sok más kisebb falú. Klímájára jellemző a meleg napsütötte nyár, a hideg tél, és a párás csapadékos ősz. 2002-ben a Tokaji borvidék a világörökség részévé vált, és a Tokaji boroknak a híre az óta is egyre csak nő. Ma már a Tokaji név védett, így csak Magyarországon, a Tokaji borvidéken palackozott borok viselhetik ezt a nevet. A bor különlegességét a szőlőszem aszúsodása adja, ebből készül a 3-4-5-6 puttonyos tokaji aszú. Az aszú szemeket késő ősszel szedik le, amikor is a szőlő már túlérik, egy nemes rothadáson megy keresztül, vagyis aszúsodik. Az aszú szemeket kézzel szüretelik és puttonyokba rakják, majd a borkészítés közben megnézik hány puttonyt használtak fel egy liter borhoz, így állapítják, meg hogy hány puttonyos lesz a bor. A bor különlegességét az is növeli, hogy ez az aszúsodás nem megy minden évben végbe, csak 3-5 évente van igazán jó termés, mert ehhez meleg, de csapadékos nyárra és hosszú száraz őszre van szükség. Sokan próbálták már leutánozni a tokaji bor összetételét, főleg külföldön, de mivel az itteni klíma egyedülálló ez még nem sikerült szerencsére senkinek. A tokaji bor fehér szőlőből készül, furmintból illetve hárslevelű fajtákból. A tokaji bor nem csak önmagában, de sok magyar ételhez is kiváló ilyen pl., a libamájjal készült ételek, vagy nemes sajtokhoz, de süteményekhez vagy gyümölcsökhöz is jól illik. Mátrai borvidék: Aki szeret kirándulni, nagyokat túrázni és a jó bort is kedveli a Mátrai borvidék igazi paradicsom a számára. Itt mindent megtalál egy helyen, gyönyörű kiránduló helyeket, túrázásra alkalmas utakat, és a vidék legfinomabb borait, a hangulatos pincékben. Ennek a környéknek a történelme a Honfoglalás idejére tehető, az akkoriban itt élő népek kezdtek el szőlőtermesztéssel foglalkozni. Éghajlata meleg és száraz. A Mátraaljai Borvidék meghatározó szőlőfajtái az Olaszrizling, a Rizlingszilváni, az Otonell Muskotály, a Leányka, a Tramini, a Hárslevelű, a Chardonnay, a Sauvignon, a vörösborok közül a Zweiget, Kékfrankos és Cabernetek. Jelentõs ültetvények vannak Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres És Zenit fajtákból is. Itt megtaláljuk a modern borkészítés eszközeit, de az ide utazóknak része lehet régi hagyományos szüreti mulatságban is. Több középkori borospince található a környéken, amelyek ma is a legfinomabb borokat és ételeket kínálják. Talaja vulkanikus kőzet, némi homokkal és lösszel fedve. Rizlingszilváni – illatos, könnyed, lágy. Olaszrizling – száraz, üdítően savas. Muskotály, Szürkebarát – magas alkoholtartalmú, illatos, magas cukorfokú. Bár a vörösbor termelése visszaszorult, Kékfrankos, Zweigelt, Cabernet Sauvignon borokat ma is készítenek. A borvidék piaci sikereit főleg reduktív gyümölcsös boraival éri el. A borvidékhez tartozó néhány kisebb település és látnivaló: Gyöngyöstarján, Gyöngyöspata, Hatvan, Abasár, Abc. vid4u.init(480,360,’9msjlKYrMD’,null,3); Forrás: