Kóstold meg Mautner Zsófi menüit az IKEA-ban

Magyarország egyik legnépszerűbb gasztrobloggere, Mautner Zsófi (Chili & Vanília) különleges tavaszi menüt állított össze a hazai IKEA áruházak számára.

A menük érdekessége, hogy a receptekben Zsófi ötvözte saját kedvenceit az IKEA éttermi kínálatának legkedveltebb alapanyagaival.

Lazacfilé kókusztejes, tavaszi mártással és medvehagymapesztóval

Hozzávalók (4 adag)

– 3 evőkanál olaj

– 1 hagyma, finomra aprítva

– 1 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

– 2cm friss gyömbér, reszelve

– 2 teáskanál vörös currypaszta (Mae Ploy)

– 5 dl kókusztej

– 2 dl zöldségalaplé

– 25 dg felkarikázott cukkini

– 25 dkg brokkolirózsa

– 1 evőkanál citromlé

– 2 evőkanál halszósz

– 2 teáskanál cukor

– 4x15dkg lazacfilé

Az olajon üvegesre pároljuk a hagymát, fokhagymát és a gyömbért. Amikor puha, hozzáadjuk a currypasztát, amely az olajban feloldódik. Felöntjük a kókusztejjel és a zöldségalaplével, és kb. 10 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik.

A mártásba tesszük a cukkinit és a brokkolit, és kb. 5 percig főzzük, amíg megpuhul, de kissé roppanós marad. A legvégén ízesítjük citromlével, halszósszal és cukorral.

Megsütjük a lazacfilét: felforrósítunk egy serpenyőt, kevés olajat adunk hozzá, majd a lazacot mindkét oldalán megsütjük. Jázminrizs illik mellé.

Mautner Zsófi

Csípős-édes sárgarépasaláta grillezett csirkemellel

Hozzávalók (4 adag):

– 40dkg sárgarépa, gyufaszálra szeletelve

– 20dkg koktélparadicsom, félbevágva

– egy csokor friss menta

– egy csokor friss koriander

Öntet:

– 4 evőkanál szójaszósz

– 4 evőkanál citromlé

– 2 evőkanál cukor

– 4 evőkanál víz

– 1 gerezd reszelt fokhagyma, reszelve

– 1 kávéskanál reszelt friss gyömbér

– ½ kávéskanál csípős paprikakrém (vagy más chilipaszta, vagy friss chili)

Mautner Zsófi

Tetejére:

– 1 evőkanál pirított, sótlan földimogyoró

– 1 evőkanál ropogós sült hagyma (Svéd Finomságok Boltja)

Az öntethez összekeverjük a szójaszószt, citromlevet, cukrot és a vizet. Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, a reszelt gyömbért és a chilit, vagy csípős paprikakrémet. Összeforgatjuk a gyufaszálra szeletelt (vagy reszelt) sárgarépával. Hozzáadjuk a félbevágott koktélparadicsomot, majd a mentát és a koriandert. Jégsalátára halmozzuk, majd megszórjuk a pirított mogyoróval és a ropogós sült hagymával. Tetejére helyezhetünk vékonyra szeletelt grillezett csirkemellett, vagy esetleg fokhagymás rákot.

Grillezett csirkemell citromos-sült zöldséges bulgurral

Hozzávalók (4 adag)

– 30 dkg padlizsán, felkockázva

– 25 dkg cukkini, felkockázva

– 1 piros kaliforniai paprika

– 2 lilahagyma, cikkekre szeletelve

– 50ml olívaolaj

– só, bors

– 1 citrom reszelt héja

– 1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

– 10 dkg durva szemcséjű bulgur

– 4×15 dkg csirkemellfilé

A felkockázott zöldségeket és a lilahagymát összeforgatjuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. 200C fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük, hogy a szélek kissé karamellizálódjanak. Amikor megsültek, rászórjuk a reszelt citromhéjat.

A bulgurt kevés olívaolajon átforgatjuk, felöntjük 2,5x-es mennyiségű vízzel, majd puhára főzzük. Összekeverjük a sült zöldségekkel, végül hozzáadjuk a finomra aprított petrezselymet is. Grillezett csirkemellfilé köreteként tálaljuk. A csirkemellett serpenyőben mindkét oldalán megsütjük.

Bodzás grízpuding vörösáfonya öntettel

Hozzávalók (4 kis adag)

– 3 dl tej

– 3 dl tejszín (30%)

– 3dkg cukor

– pici só

– 35g búzadara

– 5 evőkanál bodaszörp (Svéd Finomságok Boltja)

– 2 lap zselatin

Tetejére: vörösáfonyadzsem

A tejet, tejszínt, cukrot, sót forráspontig melegítjük. Ekkor belekeverjük a búzadarát és a bodzaszörpöt, néhány percig keverjük, amíg a dara kissé megdagad. Végül belekeverjük a beáztatott, kinyomkodott lapzselatint.

Néhány órára, vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük, ez alatt megdermed. Tálaláskor 2-2 evőkanál vörösáfonyadzsemmet kanalazunk a tetejére, amelyet esetleg kevés cukorsziruppal hígítunk.

vid4u.init(480,360,’9msjlKYrMD’,null,3);

Forrás: