Kóstold meg Mautner Zsófi menüit az IKEA-ban 2012-04-26 Blog Megosztás: Tweet Magyarország egyik legnépszerűbb gasztrobloggere, Mautner Zsófi (Chili & Vanília) különleges tavaszi menüt állított össze a hazai IKEA áruházak számára. A menük érdekessége, hogy a receptekben Zsófi ötvözte saját kedvenceit az IKEA éttermi kínálatának legkedveltebb alapanyagaival. Lazacfilé kókusztejes, tavaszi mártással és medvehagymapesztóval Hozzávalók (4 adag) – 3 evőkanál olaj – 1 hagyma, finomra aprítva – 1 gerezd fokhagyma, finomra aprítva – 2cm friss gyömbér, reszelve – 2 teáskanál vörös currypaszta (Mae Ploy) – 5 dl kókusztej – 2 dl zöldségalaplé – 25 dg felkarikázott cukkini – 25 dkg brokkolirózsa – 1 evőkanál citromlé – 2 evőkanál halszósz – 2 teáskanál cukor – 4x15dkg lazacfilé Az olajon üvegesre pároljuk a hagymát, fokhagymát és a gyömbért. Amikor puha, hozzáadjuk a currypasztát, amely az olajban feloldódik. Felöntjük a kókusztejjel és a zöldségalaplével, és kb. 10 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. A mártásba tesszük a cukkinit és a brokkolit, és kb. 5 percig főzzük, amíg megpuhul, de kissé roppanós marad. A legvégén ízesítjük citromlével, halszósszal és cukorral. Megsütjük a lazacfilét: felforrósítunk egy serpenyőt, kevés olajat adunk hozzá, majd a lazacot mindkét oldalán megsütjük. Jázminrizs illik mellé. Csípős-édes sárgarépasaláta grillezett csirkemellel Hozzávalók (4 adag): – 40dkg sárgarépa, gyufaszálra szeletelve – 20dkg koktélparadicsom, félbevágva – egy csokor friss menta – egy csokor friss koriander Öntet: – 4 evőkanál szójaszósz – 4 evőkanál citromlé – 2 evőkanál cukor – 4 evőkanál víz – 1 gerezd reszelt fokhagyma, reszelve – 1 kávéskanál reszelt friss gyömbér – ½ kávéskanál csípős paprikakrém (vagy más chilipaszta, vagy friss chili) Tetejére: – 1 evőkanál pirított, sótlan földimogyoró – 1 evőkanál ropogós sült hagyma (Svéd Finomságok Boltja) Az öntethez összekeverjük a szójaszószt, citromlevet, cukrot és a vizet. Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, a reszelt gyömbért és a chilit, vagy csípős paprikakrémet. Összeforgatjuk a gyufaszálra szeletelt (vagy reszelt) sárgarépával. Hozzáadjuk a félbevágott koktélparadicsomot, majd a mentát és a koriandert. Jégsalátára halmozzuk, majd megszórjuk a pirított mogyoróval és a ropogós sült hagymával. Tetejére helyezhetünk vékonyra szeletelt grillezett csirkemellett, vagy esetleg fokhagymás rákot. Grillezett csirkemell citromos-sült zöldséges bulgurral Hozzávalók (4 adag) – 30 dkg padlizsán, felkockázva – 25 dkg cukkini, felkockázva – 1 piros kaliforniai paprika – 2 lilahagyma, cikkekre szeletelve – 50ml olívaolaj – só, bors – 1 citrom reszelt héja – 1 csokor petrezselyem, finomra aprítva – 10 dkg durva szemcséjű bulgur – 4×15 dkg csirkemellfilé A felkockázott zöldségeket és a lilahagymát összeforgatjuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. 200C fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük, hogy a szélek kissé karamellizálódjanak. Amikor megsültek, rászórjuk a reszelt citromhéjat. A bulgurt kevés olívaolajon átforgatjuk, felöntjük 2,5x-es mennyiségű vízzel, majd puhára főzzük. Összekeverjük a sült zöldségekkel, végül hozzáadjuk a finomra aprított petrezselymet is. Grillezett csirkemellfilé köreteként tálaljuk. A csirkemellett serpenyőben mindkét oldalán megsütjük. Bodzás grízpuding vörösáfonya öntettel Hozzávalók (4 kis adag) – 3 dl tej – 3 dl tejszín (30%) – 3dkg cukor – pici só – 35g búzadara – 5 evőkanál bodaszörp (Svéd Finomságok Boltja) – 2 lap zselatin Tetejére: vörösáfonyadzsem A tejet, tejszínt, cukrot, sót forráspontig melegítjük. Ekkor belekeverjük a búzadarát és a bodzaszörpöt, néhány percig keverjük, amíg a dara kissé megdagad. Végül belekeverjük a beáztatott, kinyomkodott lapzselatint. Néhány órára, vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük, ez alatt megdermed. Tálaláskor 2-2 evőkanál vörösáfonyadzsemmet kanalazunk a tetejére, amelyet esetleg kevés cukorsziruppal hígítunk. vid4u.init(480,360,’9msjlKYrMD’,null,3); Forrás: