Hemperegj pázsiton!

A dekoratív kert egyik központi eleme a pázsit, ám gyakran mégis ez a legelhanyagoltabb része. Akár a gyepesítés elején tartunk, akár a már meglévő pázsitot szeretnénk feljavítani, jól jöhet néhány tipp!

A talaj: A buja, egészséges pázsit a talajnál kezdődik. A legtöbb barkácsboltban kapható talajteszt, ezt pár centivel a talaj felszíne alól vett mintán végezzük el. A jó talaj pH értéke 5,5- 6,5 között van. Ha talaj pH5 alatt van, savasnak számít, ekkor kevés őrölt mészkőt adjunk hozzá (50g/m2).

Fűnyírás: Tavasszal vagy ősszel vágjuk vissza a gyepet 3-5 centivel. Óvatosan vágjuk, lehetőleg ne túl kicsire és ne túl gyorsan. Gereblyézzük össze és távolítsunk el annyi levágott zöldet, amennyit csak lehet. A fiatal gyepet csak akkor vágjuk le, amikor elérte a 10 cm-es magasságot. Az első vágást ne géppel, hanem éles, kis kaszával végezzük.

Gyomtalanítás: Amit tudunk, kézzel szedjünk ki, jó tesz a gyökerek erősödésének. Használjunk mellette szerves gyomtalanító tápoldatot is, ami nem csak a gyomoktól véd, de segít a kezdeti megerősödésben is.

kert

Levegőztetés: A megfelelő levegőztetés elengedhetetlen, főleg, ha középidős a gyepünk. Ahol sok moha volt korábban, ott ősszel és télen hajlamos lehet a mocsarasodásra, ezért próbáljuk ásóvillával, vagy vasvillával lazítani rajta.

Öntözés: A nagy szárazságban elengedhetetlen a megfelelő és rendszeres öntözés. Hetente egyszer locsoljuk meg jól, hogy a talaj 10 cm mélyen jól átnedvesedjen. Ha túl sűrűn, de keveset öntözzük, oldalra fog gyökeret ereszteni és a gazok is könnyebben elszaporodnak.

Trágyázás: Még a hideg beállta előtt kapjon jó minőségű műtrágyát. Az egészséges pázsithoz alapvetően 3 ásványi anyagra van szükség: nitrogénre, foszforra és káliumra. A túl sok vegyszerrel vigyázni kell, pusztítja a hasznos földigilisztákat és a kedvező mikrogombákat a talajban.

Forrás: