A lisztérzékenységről 2011-02-03 Napi Hírek Megosztás: Tweet Társadalmi háttértől és anyagi helyzettől függetlenül világszerte rengeteg ember életét keseríti meg nap mint nap a lisztérzékenység. A lisztérzékenység egy autoimmun rendellenesség, aminek következtében a szervezet túlérzékennyé válik a búzában és más gabonafélékben lévő fehérjével, a gluténnel szemben. A betegség immunreakciókat indít be a vékonybélben, amelynek következtében a vékonybél nyálkahártyája károsodik, a tápanyagok felszívódása pedig csökken. Ennek következtében különböző hiánybetegségek és táplálkozási zavarok léphetnek fel. A leggyakoribb tünetek a hasmenés, a puffadás, a hasi fájdalom, émelygés, hányás, a különböző növekedési zavarok, vérszegénység, súlyveszteség, letargia, fáradtság, bőr- és csontproblémák, terméketlenség, szájfekélyek és viselkedészavarok (depresszió, szorongás, skizofrénia). Sok páciensnél a betegség kezdetben teljesen tünetmentes. A betegség növelheti az egyes típusú cukorbetegség, a szarkoidózis, a szklerózis multiplex, a fibromialgia, az artritisz, a máj és pajzsmirigybetegségek, az asztma, a Crohn-betegség illetve a daganatos megbetegedések kialakulásának valószínűségét. Bár a lisztérzékeny betegek száma 1974 óta minden tizenöt évben megduplázódik, ma már rengeteg módszer létezik, ami segíthet a gluténmentes életben: egyre több a gluténmentes élelmiszer, sőt már olyan éttermek is léteznek, amelyek csak gluténmentes ételeket kínálnak étlapjukon. Bár a betegség önmagában is nagy terhet ró a páciensekre, a gluténmentes élelmiszerek ára is komoly problémát jelenthet. Ennél is nagyobb gond, hogy sok helyen az élelmiszerek csomagolásán a gyártók még mindig nem kötelesek feltüntetni, hogy az adott termék tartalmaz-e glutént, vagy sem. "Az egészségünk elválaszthatatlanul össze van kötve az ételekkel, amiket elfogyasztunk, és ez különösen igaz ránk, akik ebben a betegségben szenvedünk" – nyilatkozta Jaclyn Bruntfield, aki maga is lisztérzékeny. Forrás: