Egy igazi tökös sajttorta! 2012-09-07 Blog Megosztás: Tweet A tökös édességek kedvelőinek itt egy recept, egy hideg és krémes finomságról, ami biztosan hűsítő hatással lesz a nagy nyári melegben. Finom és valamennyire még egészséges is, elég csak a tökben levő karotinra gondolni. 4-6 adag Előkészület: 15 perc Hozzávalók: – 14 kakaós, vaníliás vagy karamellás száraz keksz, apróra (morzsányira) tördelve -1 bögre tök püré – ½ bögre cukor – 227g lágy mascarpone – 340g hűtött tejszínhab – magas zsírtartalmú tejszínből kikeverve – 1 ek olvadt sótlan vaj – 1 tk vanília aroma – 2 tk tökös pite fűszer * Tökös pite fűszerkeverék elkészítése (egyszerű, 5 perc): Hozzávalók: Fahéj Őrölt gyömbér Szegfűszeg Szerecsendió – 1/2 tk fahéjat tegyünk egy kis edénybe esetleg bögrébe – Adjunk hozzá, ¼ tk őrölt gyömbért – 1/8 tk őrölt szegfűszeget – 1/8 tk őrölt szerecsendiót – Ezt keverjük össze jól! – Ezt a keveréket használni lehet tökös piténél, édesburgonyás piténél, tejsodónál, tortáknál és kekszeknél. Tökös sajttorta elkészítése: – Egy közepes nagyságú tálban keverjük össze a kekszdarabokat/morzsát a vajjal. A keveréket tegyük azoknak a poharaknak az aljába, amiben fel kívánjuk szolgálni. Elég ha csak egy vékony réteget teszünk a poharak aljába, csak egy vékony alapként szolgál ez vajas morzsa. – Egy nagy tálban egy kézi mixer segítségével a lágy mascarponét keverjük simára, majd adjuk hozzá a tökpürét, a vanília aromát, a cukrot és a tökös pite fűszert, és keverjük, míg jól össze nem keveredik és krémes nem lesz. – Válasszuk ketté a felvert tejszínhabot és keverjük a nagyobb tál tartalmához, – jól keverjük el benne a tejszínhabot, ne legyen csíkos. – Tegyünk 1 kanálnyit a poharakba, amiben a vajaskekesz alap van. Egyenletesen oszlassuk el a krémet a poharakban, – a pohár tetejéig pakolhatjuk a tökös krémet. – Ezt követően tegyük a hűtőbe a krémes finomságot, és tartsuk is a hűvösön, mindaddig, míg felszolgálásra nem kerül. Ha szeretnénk, díszítésképp morzsolhatunk még kekszet a tökös krém tetejére. Forrás: