A lakásfelújítások célja főleg a fűtésszámla csökkentése

A lakásfelújítók több mint fele a fűtésszámláját csökkentené, de csak kevesen kérik ki szakember véleményét arról, hogy mivel és hogyan szigeteljék lakásukat, házukat.

A megkérdezett magyar családiház-tulajdonosok 54 százaléka energia-megtakarítás, azaz a fűtésszámla csökkentése miatt fogott a felújításba, és csak ezt követően volt szempont a kényelem (36 százalék), valamint az ingatlan esztétikai állapotának javítása (30 százalék).

A felújítás során a családiház-tulajdonosok közül ablakcserét 35 százaléka hajtott végre, fűtéskorszerűsítést 29 százalékuk, homlokzati, tető-, illetve padlásszigetelést 28 százalékuk, tetőfelújítást, illetve ezek kombinációját 25 százalékuk végezte el a ház energiahatékonyságának javítása érdekében.

ház

A felújítás megtervezéséhez a tulajdonosok egyharmada vesz igénybe szakembert – derül ki a felmérésből. A megfelelő építőanyagok és termékek kiválasztásában pedig már csak 10-ből 2 megrendelő kéri szakember segítségét.
A felhasznált szigetelőanyagok kiválasztásánál nem a minőség, hanem az ár a döntő, és a felújítók nem a tervező és kivitelező szakemberek, hanem a kereskedők véleményét kérik ki.

A Knauf Insulation kutatása szerint 100-ból mintegy 60 családi ház homlokzat-szigetelését végzi szakkivitelező vagy generálkivitelező, a fennmaradó 40 ingatlanon ezt a munkafázist is a tulajdonos saját maga végzi el.

A Knauf Insulation multinacionális szigetelőanyag-gyártó cég. A vállalat 5 ezer alkalmazottat foglalkoztat világszerte több mint 30 gyártási helyszínen, ahol üveg-, kőzet- és fagyapot, valamint polisztirol és polietilén szigetelőanyagokat állítanak elő.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.