A kávé jót tehet a májnak 2018-07-09 Blog, Természetesen, Zöld Megosztás: Tweet Még csak nem is kell hozzá keveset inni Jó hír a kávésoknak: ha kicsivel több, mint három csésze kávét isznak meg naponta, azzal távol tarthatják a máj súlyos problémáit – állítja egy új tanulmány. Úgy tűnik, napi három csésze kávéból még nincs gond – sőt, éppen ellenkezőleg. Egy új, 26 éven át végzett tanulmány szerint – melyben 14 ezer amerikai vett részt – bizonyítást nyert az ok és az okozat: azok az önkéntesek, akik 3 vagy kicsit több kávét fogyasztottak el naponta, 21 százalékkal kevesebb eséllyel kerültek kórházba májjal összefüggő megbetegedés miatt. „A kávéivók kisebb veszélynek vannak kitéve a máj megbetegedései szempontjából – mondta dr. Mariana Lazo, a Baltimore-i Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskola munkatársa. A felfedezések alátámasztották azt a feltételezést is, mely szerint a kávé fogyasztása kis- és közepes mértékben nem káros a máj egészségére.” A jelenlegi egy nagyszabású nemzeti szívbetegség-tanulmány adatai alapján készült, melynek keretében a résztvevők étkezéssel kapcsolatos kérdőíveket töltöttek ki – beleértve a kávéfogyasztásukat. Orvosi nyilvántartásukat 26 éven át követték nyomon. Átlagosan ezek az emberek két 2,3 decis csésze mennyiségű kávét ittak naponta – a kávé és az egészségesebb máj összefüggése akkor is megmaradt, amikor a kutatók számításba vették a fogyasztók egyéb fontos jellemzőit, így a korukat, nemüket, faji hovatartozásukat, jövedelmüket és egyéb egészségügyi problémáikat, illetve étrendjüket. Egy májszakértő kijelentette: nem lepte meg a felfedezés. „Nem számít újdonságnak, hogy a kávé fogyasztása jó a májra – mondta el dr. David Bernstein. – Számos nagyszabású tanulmány készült, összesen több mint 430 ezer résztvevővel, melyek során kiderült, hogy a kávé ivása összefüggésbe hozható a májcirrózis lényegesen kisebb valószínűségével, főként azoknál, akik egyébként sokat esznek vagy túl sok alkoholt isznak.” Az előrehaladott májbetegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti a kávéfogyasztás, erre szintén újabb bizonyítékot szolgáltatott a tanulmány – állapította meg Bernstein, aki a New York-i, Manhasset-i Sandra Atlas Bass Májbetegség Központ hepatológia vezetője. A tanulmányt egyelőre előzetesnek tekintik, míg meg nem jelenik egy szakértői folyóiratban. Forrás: https://napidoktor.hu/index.php