Erre kell figyelniük az asztmásoknak ősszel és télen!

Ha valaki asztmás, még jobban kell figyelnie a légúti betegségek megelőzésére.

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa https://www.tudokozpont.hu/tudogyogyasz-munkatarsaink/dr-potecz-gyorgyi elmondta, milyen lépésekkel előzhető meg, hogy légúti fertőzés hatására az asztmás tünetek fokozódjanak.

 

Aki asztmás, fogékonyabb a légúti fertőzésekre?

Az asztma krónikus betegség, mely a légutak állandó gyulladásával jár. Emiatt a légutakat borító nyálkahártya a nem asztmásokhoz képest jóval érzékenyebben reagál a különböző külső hatásokra. Míg egy egészséges ember szervezetét nem viseli meg oly nagymértékben, ha magas a légszennyezettség, dohányfüstös helyen, vagy a szabadban tartózkodik magas pollenkoncentráció idején, az asztmás betegeknél ezek a külső hatások akár rohamot is provokálhatnak. Ez történik akkor is, ha a légutakba kórokozók (vírusok, baktériumok) kerülnek. Az érzékeny, gyulladásban lévő nyálkahártya védtelenebb és fokozottan reagál a betolakodókkal szemben.

Foto:123rf.com

Otthoni légzésfunkciós eszköz segíthet eldönteni, mit tegyen

A legjellemzőbb tünet, hogy a légúti fertőzés kezdeti jeleit követően a betegeknél erős köhögés kezdődik, melyet egyaránt okozhat a légúti fertőzés is, de lehet az asztma rosszabbodásának jele. Ahhoz, hogy ezt el tudjuk dönteni, otthoni légzésfunkciós eszköz rendszeres használatát javaslom a betegeknek – mondja dr. Potecz Györgyi. Ezzel a készülékkel pontosan mérni tudjuk, hogy a légutak beszűkülése milyen mértékű.

Foto:123rf.com

A beteg az adott értékhez tartozó tennivalókat kikeresi az asztma akciótervből és követi az ott leírt utasításokat. Ha a leírtaknak megfelelően szedi a gyógyszereit, akkor meg tudja előzni az asztma súlyosbodását. Asztma akciótervvel minden diagnosztizált asztmás betegnek rendelkeznie kell, azonban, ha bizonytalanok vagyunk, akkor keressük fel kezelőorvosunkat személyes konzultációra vagy használjuk a távorvoslás nyújtotta lehetőséget, így a távolból is van lehetőség az asztma akcióterv gyors módosítására.

Foto:123rf.com

Jól kontrollált asztma mellett kisebb kockázat

A maszkviselés, a zsúfolt helyek kerülése, a gyakori alapos kézmosás mindenképp ajánlott asztmás betegek részére. A koronavírus és az influenza elleni védőoltással is csökkenthetik a súlyosabb szövődmények kockázatát.

 

Az asztma folyamatos kezelést igényel, a betegnek a kezelőorvos által előírt adagban és rendszerességgel szednie kell a gyógyszereit. Az ún. fenntartó kezelés azért nagyon fontos, mert csak így biztosítható a légutak gyulladásának tartós mérséklése. Jól kontrollált asztma mellett kisebb annak a kockázata is, hogy a légúti betegségek hatására belobbanjon az asztma. Ha úgy érezzük, hogy a jelenlegi kezelés mellett is jelentkeznek asztmás tüneteink, akkor forduljunk kezelőorvosunkhoz!

Az elhúzódó allergiaszezon és újabb COVID-hullám megnehezíti az asztmások életét

 

Forrás: Budai Allergiaközpont