A curry-s kemo hatékonyabb 2010-10-09 Napi Hírek Megosztás: Tweet A curry egyik alkotóeleme segíthet megkeresni és elpusztítani a kemoterápiának ellenálló rákos sejteket. A curry alkotóelemei nagyban növelhetik a kemoterápiás kezelések hatékonyságát és segíthetnek a rákos betegség újbóli kialakulásának megelőzésében. A Leicester Egyetem kutatói a kemoterápiának ellenálló sejtek feltérképezésére kurkumint, a kurkuma gyökér kivonatát használtak. mely egyúttal a curry fő összetevője is. Hosszú távú elképzelésük az, hogy a kivonatot felhasználják majd a vastagbél daganat kezelésénél. A vastagbélráknak évente több, mint 600 000 halálos áldozata van világszerte ? ez a nyugati világban a harmadik legnagyobb számú a rákos elhalálozások körében.?Kezelés után a rák kis része megmaradhat, így a betegség kiújulhat. Ezek a sejtek a többitől eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek mintegy immunissá teszik őket a kemoterápiás kezelésekre. Korábbi laboratóriumi kutatások igazolták, hogy a kurkumin nem csak a kemoterápiás kezelések hatékonyságát növeli, de az ellenálló sejtek számát is csökkenti, megakadályozva így a betegség visszatérését. Reméljük, hogy munkánk a kurkumin hatásmechanizmusának jobb megértéséhez vezet. Továbbá, azon betegek beazonosításában is segíthet, akik a leginkább élvezhetik a kurkuminos kezelés előnyeit? – mondta el a vezető kutató, Dr. Karen Brown. A gyömbérek családjába tartozó kurkuma leginkább a narancssárga curry fűszer alapanyagaként ismert, de orvosi célokra is használják már évszázadok óta. Az Alzheimer-kór, a köszvény és más betegségeknél világszerte vizsgálják lehetséges előnyeit. Dr. Lynne Howells kutató elmondta, hogy kutatásaikat a Hope Against Cancer szervezet támogatta, mely az egyetem más kutatásait is finanszírozza. Forrás: