Ismerkedj meg az egészséges édességekkel! 2012-04-24 Blog Megosztás: Tweet Lénárt Gitta, a nyers táplálkozás hazai képviselője olyan édességes könyvet jelentetett meg, melyben csupa egészséges, nyugodt szívvel fogyasztható finomság receptje olvasható. Amerikában már hódít a rawfood, azaz a nyers táplálkozás. A léböjttel szemben óriási előnye, hogy rost- és vitamindús, egyáltalán nem alakul ki hiánybetegség még több hetes-hónapos, sőt állandó fogyasztás mellett sem. Igen ám, de mi van az édességekkel? Lénárt Gitta új utakat keresett és talált a konyhaművészet szélesvásznú térképén, s rostban gazdag gyümölcsök, olajos magvak, aszalványok felhasználásával, liszt, tojás, tejtermék, fehér cukor és a hosszadalmas sütés-főzés mellőzésével igazi új világot fedezett fel a számunkra: a csábítóan látványos, teljes mértékben egészséges, alakbarát és ellenállhatatlanul finom édességek birodalmát. Az élő édességek nyersanyagai: zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, aszalt gyümölcsök. Egyéb anyagok, fűszerek: útifűmaghéj, kakaóvaj, kókuszolaj, kókuszreszelék, kakaópor, karobpor (a szentjánoskenyérfa termése porrá őrölve), vaníliapor, fahéj, szegfűszeg, gyömbér. Édesítőszerek: nyers vagy aszalt gyümölcs, méz, agávészirup, sztívia, nyírfacukor, xilit. Alapanyagok Gyümölcslap: Friss gyümölcsöket pépesítünk, majd szétterítünk az aszalógép tapadásmentes alátétjén, és megaszaljuk. Végeredményként bőrszerű, vékony anyagot kapunk, melyből készülhet torta, palacsinta, zserbó, flódni stb. (Előnye, hogy a hűtőszekrényben sokáig eláll, így ha van egy kis időnk, akár többet is készíthetünk belőle, amikor pedig szükség vanrá, csak előkapjuk, megtöltjük, s már tálalhatjuk is.) Ha nincsen aszalónk, egy nagy tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral, helyezzük rá a masszát, majd spatulával egyenletesen terítsük szét. Légkeveréses sütőben 50 fokon, egyujjnyira nyitva hagyott ajtó mellett, 12 óra szárítás után az alapmassza egészen vékony lesz. Megfordítani nem kell, csupán teljesen kiszárítani, s ha ezzel megvagyunk, csak lehúzzuk a tapadásmentes felületről, vagy leszedjük róla a szilikonos sütőpapírt, és azonnal használhatjuk is, vagy mehet a frizsiderbe a későbbi felhasználásig. Nyers tortaalaptészta: Sűrű, tömör tészta, a hűtőszekrényben szintén sokáig eláll, dió (vagy mandula, kesudió) és datolya (vagy aszalt szilva, mazsola) felhasználásával készül. A diót 24 órán át tiszta vízben áztatjuk, vizét gyakran cseréljük, a magokat átmossuk, aprítógépben morzsásra aprítjuk, majd hozzáadjuk a datolyát és pici sót, s a géppel addig keverjük, míg a datolya a diómorzsákat jól gyúrható masszává nem tapasztja. (Ha dió helyett kesudióval dolgozunk, azt nem kell beáztatni.) Nyers csokoládé: Zsiradékból (kakaóvaj, kókuszzsír vagy pálmazsír), kakaóporból (vagy karobporból) és édesítőszerből készül, különféleképpen ízesíthető, pl. vanília, mandula, mogyoró, menta, mazsola, citromhéj, narancshéj stb. A kakaóvajat apró darabokra törjük, állandó kavargatás mellett egyenletesen, maximum 42 fokosra melegítjük, beleszitáljuk a kakaóport, alaposan elkeverjük, majd a fenti édesítőszerek valamelyikével ízesítjük. Ezt az alapcsokoládét gazdagíthatjuk tetszésünk szerint választott ízesítőkkel. Fagylaltalap: Banán, kesudió, víz, édesítőszer, vaníliapor, kókuszreszelék és egy csipet só felhasználásával állítjuk össze. A hozzávalókat összeturmixoljuk, így sűrű állagú krémet kapunk alapként, melyet tetszésünk szerint ízesíthetünk kakaóval, fahéjjal, vaníliával vagy gyümölcsökkel. A krémetdobozba vagy formába töltjük, s a hűtőszekrénybe tesszük. (Természetesen hagyományos fagylaltkészítő gépet is használhatunk.) Nyers lekvár: Bármilyen aszalt gyümölcsből készülhet, de ügyeljünk rá, hogy tartósítószert vagy adalékanyagot ne tartalmazzon. A gyümölcsöt beáztatjuk, majd turmixgéppel simára keverjük, ha túl édes, néhány csepp citromlével frissítjük. Forrás: