Természetes anyagokkal a tisztább élelmiszerekért 2010-11-24 Napi Hírek Megosztás: Tweet A természetben megtalálható anyagok ugyanolyan hatásosak lehetnek az élelmiszerek feldolgozásának folyamatában, mint a különböző vegyszerek. Az amerikai Élelmiszerbiztonsági Társaság, és az Arkansansi Egyetem Mezőgazdasági Tanszékének közös kutatása csirkéből és pulykából készült ételeken tesztelte az elméletet. ?Az élelmiszer-feldolgozó vállalatok általában vegyszereket vagy hőkezelés alkalmaznak, hogy megelőzzék a kórokozók elszaporodását és az étel megromlását.? ? magyarázza Navam Hettiarachchy, a kutatócsoport vezetője. A vásárlók azonban a mellékíz- és adalékanyagmentes termékeket keresik. A természetes eredetű ?tartósítószerek? használatával mindkét célt el lehet érni.A kísérlet során tesztelt élelmiszerek 75 százalékát mesterséges, 25 százalékát természetes módon tartósították. A mesterséges összetevők részben vagy egészben helyettesíthetőek voltak természetes anyagokkal, ha ezeket egyéb eljárásokkal, pl. hőkezeléssel vagy nanotechnológiával kombinálták. Ez utóbbi bizonyult a leghatékonyabbnak. Az eljárás iránt máris több neves élelmiszeripari cég érdeklődött. Forrás: