Terhességi kézikönyvvel ösztönzik a tiniket Japánban

Tinédzsereknek szóló terhességi és gyermekvállalási kézikönyv kiadására készül a japán kormány, hogy szülésre ösztökélje a fiatalokat a fogyó népességű országban. A ,,Kézikönyv az életről és a nőkről” című, középiskolásoknak szánt kiadványt egy kormányzati munkacsoport készítette el, amelyet a ,,csökkenő születésszám okozta válság” kezelésére hoztak létre.

A Mori Maszako népesedésügyi miniszter vezette bizottság azt reméli, hogy a könyv felkelti a fiatalok érdeklődését a szülés iránt, és növeli a valószínűségét annak, hogy később családot alapítsanak. Emellett az információ-szolgáltatással a gyermeknevelésre való felkészülést is meg akarják könnyíteni.

Japán nőszervezetek ugyanakkor bírálták a könyvecskét, amely szerintük annak a jele, hogy a kormány kizárólag a nők felelősségének tekinti a gyermekvállalást és a családalapítást. ,,A kormány álláspontja szerint a nő értéke csak a szülésben rejlik. A kormány nőkkel kapcsolatos lépései teljesen zavarosak” – közölte az AJOP japán nőügyi civilszervezet a Mainicsivel.

A szigetország népessége a tavalyi évben rekordmértékben, közel 300 ezer fővel csökkent, nagyrészt az alacsony születésszámok miatt. Japán lakossága ezzel már sorozatban negyedik éve fogy, miközben a társadalom öregedése – a japánok közel negyede 65 éven felüli – egyre súlyosabb terheket ró a társadalombiztosítási- és nyugdíjrendszerre.

Egyes kormányzati becslések szerint a jelenlegi tendenciák folytatódása esetén a 127 milliós ország lakossága 86,7 millióra fogyhat a következő öt évtized során, míg 2110-re a mostani harmadára, 42,9 millióra eshet vissza a japánok száma.

Forrás: