11 tipp, hogy könnyebben átvészeljük a hőséget

Hogyan vészeljük át a hőségriadót? Mire figyeljünk oda jobban?

1. Igyunk legalább 4-5 pohárral többet! Hőségriadó idején a napi ajánlott 1,5-2 liter folyadéknál jóval többre van szükségünk. Különösen igaz ez azokra, akik nem egy hűvös szobában, hanem a szabadban dolgoznak. Extrém helyzetek – mint például a tűző napon végzett, egész napos megerőltető fizikai munka – esetén akár 8 liter folyadékveszteséggel is számolhatunk!

2. Ne tévesszük szem elől a vizes palackot, kortyolgassunk folyamatosan! Nagy hőségben a víz a szomjazó szervezet legjobb barátja. Irodában vagy otthon tartsuk az asztalon, hogy mindig kéznél legyen, ha pedig kimegyünk a napra, az legyen az első dolgunk, hogy magunkkal visszük!

shutterstock_55062790

3. A változatosság ilyen melegben is gyönyörködtet! Tény, hogy a víz a folyadékbevitel legjobb forrása, de ösztönző, ha minél változatosabb italokkal biztosítjuk a szervezet számára szükséges folyadékmennyiséget. Készíthetünk házi limonádét, amibe idényjellegű gyümölcsöket szeletelünk, de egy turmixgép segítségével valódi 100%-os gyümölcsturmixokat is egyszerűen készíthetünk.

4. Teát akár hidegen! Tévedés, hogy a tea kizárólag téli ital! Nyáron is ihatjuk, akár melegen, akár hidegen. A teában található antioxidáns hatású polifenolok immunrendszerünket is erősítik.

5. Jöhetnek a tejtermékek is! A tejes italok, az ivójoghurtok, a kefirek nem csupán kalciumtartalmukkal gazdagítják szervezetünket, de víztartalmuk is jelentős, így tökéletes folyadékalternatívának számítanak gyermekek és felnőttek számára egyaránt!

6. Gyümölcs minden mennyiségben! Folyadékot nem csak italok, de ételek formájában is fogyaszthatunk. A gyümölcsök túlnyomó többsége nagy víztartalommal bír (például a dinnye 90%-a vízből áll), így kisétkezésekre a legjobb választás egy gyümölcs vagy egy gyümölcssaláta.

7. Válasszunk könnyű, zsírszegény ételeket! A hőség nagy munkát ró szervezetünkre, így legalább emésztőrendszerünk tehermentesítésével segítsünk neki! Készítsünk magunknak könnyű salátát, így a zöldségek víztartalma révén, folyadékbevitelünket is növeljük. Salátánkat gazdagíthatjuk zsírszegényen elkészített húsokkal, mint például párolt csirkemellel, illetve omega-3 zsírsavakban gazdag olajokkal, mint a repce-, szója-, lenmag-, vagy dióolajjal is. A saláták repertoárja végtelen, de lehetőleg kerüljük a zsírban bővelkedő változatokat, mint pl. a majonézes salátákat!

salata10

8. A meleg ételek, italok segíthetnek a forróság elviselésében. Egy meleg leves fogyasztása "hűtő" reakciót vált ki szervezetünkből, ami által kellemesebb "klímát" teremthetünk magunknak.

9. Túlsúly esetén víz és könnyű ételek kerüljenek az asztalra! Ezen felül a túlsúlyosak különösen óvakodjanak a túlzott fizikai megterheléstől és a tartós, napon történő tartózkodástól, ugyanis a túlsúly tovább nehezíti a szervezet meleghez történő alkalmazkodását.

10. Sportolás esetén igyunk többet, mert ilyenkor még nagyobb a folyadékveszteség. Sportolóknak kifejezetten ajánlott az izotóniás italok fogyasztása. Folyadékot nem csak edzés előtt és után, de edzés közben is rendszeres időközönként kell inni!

11. Az időskorúak, valamint a várandósság és a szoptatás időszakában lévő hölgyek különösen figyeljenek a folyadék pótlására, mivel nekik az átlagosnál egyébként is több folyadékra van szükségük! Bizonyos speciális állapotok, mint egyes vese- és szív-érrendszeri betegségek idején szintén fokozottan kell ügyelni a hőség révén elvesztett folyadék pótlására.

Forrás: