A D-vitamin elősegítheti a limfóma túlélési esélyeit 2012-09-12 Mindent a rákról Megosztás: Tweet A D-vitamin egészséges szintje megnövelheti egy bizonyos fajta non-Hodgkin limfómában szenvedő betegek esélyeit az túlélésre A Mayo klinika kutatói felfedezték, hogy azok a betegek, akiknek szervezetében kiterjedt, nagyméretű B-limfociták (DLBCL) a szervezet alacsony D-vitamin szintjével párosulnak, másfélszer kevesebb esélyük van a gyógyulásra, mint azoknak a betegeknek, akiknek a szervezetében a D-vitamin optimális arányban található meg. Kutatásaik azt is bizonyították, hogy a vizsgált paciensek szervezetében elégtelen arányban előforduló D-vitamin a rák előrehaladásának idejét is megnöveli. „Mindez a D vitamin és rák közötti összefüggés eredményének egyik leghangsúlyosabb felfedezése „- állítja Matthew Drake, MD, PhD, a rochester-i Mayo klinika endokrinológusa egy sajtóközleményben. Az eredmények azonban felvetik a kérdést: A páciensek szervezetének folyamatos D -vitamin kiegészítése vajon elősegítheti-e a rendellenességek kezelését? A non-Hodgkin-limfóma a fehérvérsejtek daganata, melynek leggyakoribb típusa a DLBCL. Ez a gyorsan terjedő rák általában a felnőtteket támadja meg. Ezek a kutatások előkészületek, amelyeket az orvosok más kutatások elvégzésével együtt is szeretnének megerősíteni. A legújabb kutatásokban 374 beteg vett részt, akiket nemrég diagnosztizáltak DLBCL-vel. A vérteszt kimutatta, hogy fele arányban fordult elő köztük D-vitamin hiány. A kutatás szerint a páciensek D-vitamin hiánya kevesebb, mint 25 nanogramm per mililter (ng/mL) volt a teljes D-vitamin szinthez képest. D-vitaminhiányról beszélünk, ha a D-vitamin szintje 20 ng/mL (50 nmol/L) alatt marad. Akiknek szervezetében elégtelen volt a D-vitamin aránya, másfélszer nagyobb esélyük volt arra, hogy szervezetükben kifejlődjön a rák, és körükben kétszeresére nőtt a halál kockázata. A kutatás hitelt ad annak az egyre erősödő feltevésnek, ami azt sugallja, hogy a D-vitamin fontos szerepet játszik a rák kockázatának kialakulásában és túlélésben. Sajnos az emberek étrendje nem tartalmaz elegendő D-vitamint. A szervezetbe főként, a napsugárzással juti D-vitaminhoz. A nap UV sugaraival történő közvetlen érintkezést követően állítja elő a szervezet a D-vitamint. Természetes élelmiszerek közül a tengeri halakban, tojásban, májban található nagy mennyiségben. A napon termett gombákban található D2 vitamin, amelynek hatását még nem tisztázták, de valószínűleg jótékony hatással van az emberi szervezetre is. „A D -vitamin pontos szerepe a rák lehetséges kialakulásában és fejlődésében ismeretlen, de azt tudjuk, hogy a vitamin közreműködik a sejtnövekedés és sejtpusztulás szabályozásában, és sok más folyamat között fontos szerepe van a rák korlátozásában" – állítja Drake. Napjainkban a korszerű és hatékony kezelések eredményeként a limfómák az egyik legjobban gyógyítható daganatos betegségekké váltak. A kezelés előtti és utáni stádium-meghatározásában a PET-CT-vizsgálat, egyértelműen a legpontosabb képalkotó eljárás. A kezelések közben elvégzett PET-vizsgálat érzékenyen jelzi a kezelésre adott választ, és így segít a személyre szabott terápia kivitelezésében. Forrás: