A bor a fogaknak is jót tesz

Az eddig is ismert volt, hogy a borfogyasztás jótékony hatással van a szívre, segíthet megelőzni bizonyos daganatok kialakulását és a hasmenés ellen is hatásos. Egy nemrég végzett kutatás bebizonyította, hogy a fogaknak és a toroknak is jót tesz a nemes ital.

A kutatási eredményeket bemutató tanulmány szerint a vörösés a fehérbor egyaránt tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek elpusztíthatják a fogszuvasodásért és torokfájásért felelős baktériumokat.

"A rendszeres borfogyasztásnak valóban hosszantartó antibakteriális hatásai lehetnek" – írják a Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban megjelenő tanulmány szerzői. A kutatók szerint előttük még senki nem vizsgálta a bor ilyen irányú antibakteriális hatásait.

A vörösbor úgy tűnik, valamennyivel hatásosabb a baktériumok ellen, de a különbség a fehérborhoz képest nem jelentős. Érdekes tény, hogy a borok savasságának és alkoholtartalmának úgy tűnik, semmi köze ahhoz, hogy mennyire hatékonyak a baktériumok ellen. A hatásért csupán a borban található bizonyos szerves vegyületek tehetők felelőssé.

A kutatók először megvizsgálták a bor összetevőit, melyek között különböző savakat (almasav, tejsav, borostyánkősav, borkősav) találtak, ezek semlegesítették a bor savas hatását.

fogak2

Ezután kivonták a baktériumölő vegyületeket, amelyek így önmagukban és nagyobb koncentrációban sokkal hatásosabbak voltak. A kutatók szerint ennek az a magyarázata, hogy a borban valamilyen anyag csökkenti a vegyületek baktériumölő tulajdonságait.

"Azonban még mielőtt bárki is rohanna, hogy borral gargalizáljon, meg kell említeni, hogy az abban található savtartalom súlyosan károsíthatja a fogzománcot. Akármilyen erősen savas italnak a fogyasztása a fogzománc károsodását eredményezhet" – magyarázza Dr. David Bartlet, az Amerikai Általános Fogászati Akadémia orvosa.

"Ahhoz, hogy a károsodást elkerüljük, minél kevesebb ilyen italt fogyasszunk, vagy legalábbis ne tartsuk a szánkban sokáig. Ezen kívül minimum 20 perc teljen el az erősen savas ital/étel fogyasztása és a fogmosás között." – javasolta a szakember.

Forrás:


Egy válasz