Teljes fogazat pótlás: Stabil és természetes megoldás protézissel

A jelentős vagy teljes foghiány pótlása már évtizedekkel ezelőtt sem okozott gondot a fogorvosok számára, azonban a hatékonyság, az esztétika és a stabilitás szempontjából óriási változások mentek végbe.

Teljes protézis / Fotó: naturadent.hu

Emiatt ma már senkinek sem kell aggódnia, amennyiben azt hallja fogorvosától: a teljes fogazat pótlás protézissel orvosolható, mert a műfogsorok tökéletesen illeszkednek a szájba, sőt a legújabb módszerekkel közel ugyanolyan stabilitás érhető el velük, mint a normál fogakkal.

Ennek a titka az implantációban keresendő, hiszen az olyan kimagasló szakmai háttérrel rendelkező fogászati rendelők, mint a NaturaDent ma már mini-implantátumokkal tudják rögzíteni a szájban a műfogsort, amivel könnyedén áthidalható a protézisek legnagyobb hátránya: az instabilitás.

Amennyiben tehát jelentős vagy az egész szájüreget érintő foghiány lépett fel, ma már kitűnő megoldás lehet a műfogsor alkalmazása: teljes fogazat pótlás protézissel.

Mit nevezünk protézisnek a fogászatban?

A protézis ismertebb neve a fogászatban a műfogsor. Ez alapesetben egy kivehető fogpótlás, ami lehet teljes, részleges, illetve a kettő kombinációja is. Hogy melyikre van szüksége a páciensnek, azt minden esetben a fogorvos dönti el.

A leggyorsabb módja annak, hogy a kiterjedt foghiány kezelhető legyen, ezzel egyetemben pedig megakadályozhatóvá váljanak az olyan kísérőjelenségek, mint a fogak elvesztéséből fakadó emésztőrendszeri problémák vagy az ebből eredeztethető gátlások és pszichés terhek.

A fogak elvesztése tehát több szempontból is mielőbbi megoldást igényel, ebben a tekintetben pedig a protézis kiváló ár-érték aránnyal kecsegtet, hiszen más módszerekhez mérten kedvezőbb áron biztosítja az életminőség gyors javulását.

A protézis típusai

Amennyiben a teljes fogazat pótlás protézissel történik, fontos lehet megismerni közelebbről a műfogsorok típusait, illetve a hozzájuk kapcsolódó tudnivalókat.

Részleges protézis

Részleges protézisről akkor beszélhetünk, ha egyszerre több olyan fog pótlását kell elvégezni, amelyek egymás mellett helyezkednek el, ugyanakkor nem érintik a teljes szájüreget, illetve nincs lehetőség fogászati hidak vagy implantátumok alkalmazására.

Ilyenkor a fogtechnikus úgy alakítja ki a pótlást, hogy az teljesen beborítsa a fogínyt, és a meglévő fogakhoz csatlakozva lehessen biztosítani a helyét a szájüregben.

Teljes protézis

Amikor a teljes fogazat pótlás protézissel történik, akkor jellemzően teljes műfogsorra van szükség. Ebben az esetben ugyanis az egész szájüreg foghiányát pótolni kell, amihez a fogtechnikusok speciális műanyagot, néha fém elemeket alkalmaznak.

A protézis normál esetben a nyálkahártya csontján támaszkodik meg, és az arcizmok, a vákuum, a rágónyomás tartja a helyén, de sajnos ez a stabilitás nem mindig optimális, és alighanem ez riasztja el a legtöbb embert attól, hogy a teljes műfogsor mellett döntsön.

A modern fogászatban ezért alkalmaznak fogászati mini-implantátumokat ahhoz, hogy beültetésükkel a helyükön tarthassák a protézist, amivel drasztikusan javítható annak stabilitása, ezáltal a páciens életminősége is. 

A mini-implantátumokról tudni kell, hogy behelyezésük lényegesen egyszerűbb és gyorsabb, mint a hagyományos fogpótlásoknál alkalmazott megoldásoknak. 

Az implantológus ilyenkor a CT-felvétel alapján megtervezett helyre becsavarja az implantátumot, és ezzel a beavatkozás lényegi része el is készült.

Kombinált protézis

Kombinált protézisről akkor beszélhetünk, ha a rögzített és a kivehető fogpótlások ötvözésére van szükség a kívánt hatás elérésének érdekében. Amikor a páciens nem rendelkezik elég jó állapotú foggal, hogy híd készülhessen és az implantátum sem alternatíva, akkor ez az egyetlen megoldás.

Sokkal időigényesebb és bonyolultabb fogpótlási módszer, viszont esztétikusabb megjelenést és precízebb illeszkedést biztosít egy részleges-, illetve kapcsos műfogsorhoz viszonyítva.

Lényege, hogy először a fix hidak kerülnek rögzítésre, majd ezekhez kapcsolódik a fogpótlás kivehető része.

Milyen előnyei vannak a protézisnek?

Akár a részleges-, akár a teljes fogazat pótlás protézissel történik, a foghiányos állapothoz mérten ennek a fogászati beavatkozásnak rengeteg előnye van. Ezek a következők:

  • jelentős előrelépés a páciens életminőségében;
  • javuló rágóképesség;
  • visszatér a fogakhoz kapcsolódó esztétika;
  • helyreállnak az arc vonásai;
  • könnyed ki- és behelyezés;
  • egyszerű tisztíthatóság;
  • kiváló ár-érték arány.

Bár a protézisnek főként előnyei vannak, azonban fontos megjegyezni néhány kompromisszumot igénylő tulajdonságát is. Ezek nem feltétlenül hátrányok, hiszen minden fogpótlás megszokást igényel.

Amivel kapcsolatban azonban sokak szerint a legnagyobb kompromisszumot követeli, az a stabilitás hiánya. Pontosabban ez volt évtizedeken keresztül, de a modern fogászatban az implantációs protézisek ezt is kiküszöbölték.

(x)

Forrás: PR cikk