2022 gluténmentes terméke és újdonságok a coeliakiában 

Gluténmentes élelmiszerek versenye

Egyesületünk 2015-ben döntött az „Év Új Gluténmentes Terméke” díj megalapításáról. Célunk a hazai gyártók termékfejlesztési kedvének bátorítása volt elsősorban, azzal a nem titkolt reménnyel, hogy az újabb élelmiszerek táplálkozási értékei – rosttartalma magasabb, só-, cukor- és transz zsírtartalma — pedig alacsonyabb – lesznek, mint a már az üzletek polcain elérhetőek. A versenyt azt követően minden évben megrendeztük, egészen 2021-ig, amikor is a COVID-19 világjárvány miatt ez a program is ellehetetlenült.

Az Év Új Gluténmentes Terméke verseny nyertesei voltak:

2016 – Gluténmentes hamburger zsemle – P.Geri Kft./DietABC

2018 – Naturbit gluténmentes répatorta – Hunorganic Kft.

         Különdíj – Gluténmentes Muffin – Dr. Oetker Kft.

2019 – Magvas kenyér – Gluténmentes Bt.

2020 – Gluténmentes szendvics család – Abonett Kft.

 

Első évben az egyesület tagjainak szavazatai, a későbbiekben pedig egy szakemberekből és lisztérzékenyekből álló szakmai zsűri döntött a legfeljebb 2 éve forgalomba került gluténmentes élelmiszerek között.

A COVID-szünet után átalakítva kicsit, mesterpékek és az Amurex Kft. javaslatai szerint hirdettük meg először a 2022 Gluténmentes Kenyere és Péksüteménye Versenyt.

A Verseny fővédnökének sikerült megnyerni dr. Nagy István Agrárminisztert, és más agrárszakmai szervezetek és gyártó cégek támogatását is.

A versenyt 2022-ben gluténmentes kenyerek (egységtömeg: 250 g vagy 500 g) és gluténmentes péksütemények, finom (töltetlen) pékáruk (egységtömeg: max.100 g), mint a zsemlefélék, kiflifélék, bagettek, ciabatták, kalácsok, omlós termékek és leveles termékek gyártói számára hirdettük meg.

glutenmentes

Foto:123rf.com

 

A részvételi feltételek között kiemelten figyeltünk a gluténmentes élelmiszerekre érvényes jogszabályok betartására és a gluténtartalom ellenőrzésére is. 

Az értékelés során „vakon” vizsgálták a termékeket, összesen 100 pontot szétosztva az egységtömeg betartására, az alakra és a bélzet állaga mellett az ízére és illatára. Emellett ellenőrizték a glutén tartalom mérés eredményét és az innovációs értéket. A zsűrizés 2022. október 5-é, a KmASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola Tanműhelyében történt. A zsűri tagjai mesterpékek, agrárszakemberek és gluténmentes diétázók voltak, és kizárólag a versenyre beadott mintadarabokat vizsgálhatták, úgy, a termékeken nem szerepelt a gyártó cég neve, emblémája, vagy bármilyen olyan adat, jelölés, amely beazonosíthatóvá tette volna bármelyiket is.

 

Foto:123rf.com

 

A versenyben résztvevő cégek és a választott kategóriák

 

Kenyér

Péksütemény

Aranycipó kft.

x

x

Budapharma Kft.

 

x

Egy Cseppnyi Csoda Kft.

x

x

Free From Hungary Kft

 

x

Greenpass Kft. -Free Gluténmentes Pékség

x

x

Hunorganic Kft.

x

x

Lavina Kft.

 

x

Magyar Gluténmentes Pékség Kft.

x

x

NYDFI Kft. – Tibidabo Pékség

x

x

Optimum Kkt.

x

x

P.Geri Kft.

x

x

Szafi Products Kft.

x

 

YesMama Zrt.

x

x

Vita Stilo Kft.

 

x

Benevezett

20

37

Értékelt

18

32

 

 

Eredményhirdetés – 2022. október 17-én volt, az október 16-i Kenyér Világnapjához időzítve.

 

 

 

A díjazottak

 

Kenyérverseny

1.helyezett                Cirok cipó                                          Hunorganic Kft.

2.helyezett                Chiamagos Cipó                              Gluténmentes Pékség NYDFI Kft. – Tibidabo

  1. helyezett Magszórásos Cipó Greenpass Kft. -Free Gluténmentes Pékség

 

Péksütemény verseny

1.helyezett                Mákos kalács szeletek                 Aranycipó Kft.

2.helyezett                Kifli                                                      Magyar Gluténmentes Pékség Kft.

  1. helyezett Kakaós kalács P. Geri Kft / DiétABC

 

Különdíj – Innovációs különdíj

                Universal plus cipó prebiotikus cikória inulinnal                             Hunorganic Kft.

                              

A verseny szakmai és anyagi támogatói:

  • Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége
  • Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
  • NAK Magyarok Kenyere Nonprofit Közhasznú Kft.
  • Agrárminisztérium
  • Magyar Pékek Fejedelmi Rendje
  • Ireks-Stamag Kft.
  • Hunorganic Kft.
  • Bálint Analitika kft.
  • KmASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola

Miért gluténmentes?

  • A coeliakia (lisztérzékenység) autoimmun betegség, ami a lakosság 1-2%-át érintheti
  • A betegség egyetlen, ma ismert terápiája az élethosszig tartó gluténmentes diéta, ami a gluténtartalmú gabonák (búza, árpa, rozs) és az azokból készült élelmiszerek fogyasztásának teljes tilalmát jelenti
  • A gluténmentes élelmiszerek választéka az utóbbi néhány évben jelentősen megnőtt, több élelmiszergyártó cég is jelen van a piacon
  • A gluténmentes élelmiszerek a coeliakiás emberek számára a gyógyszerrel azonos értékű, ezért a gluténmentes élelmiszerek előállítása és minőségbiztosítási rendszerének is a gyógyszergyári követelményekkel kell azonos szintűnek lennie.

 

L.É.O.E.

  • 1990 óta képviseljük a coeliakiás betegek és családjuk érdekeit
  • Aktív partnere és/vagy tagja vagyunk hazai és európai intézményeknek, egészségügyi és más szakmai szervezeteknek, betegszervezeteknek
  • Az Association of European Coeliac Societies magyar tagjaként felelősek vagyunk az „Áthúzott Gabona” védjegy magyarországi licencbeadásáért és a helytelen használat figyeléséért is.
  • 2016 – 2020: Év Új Gluténmentes Terméke verseny megrendezése, a legfeljebb 2 éve piacra került élelmiszerek gyártóinak részvételével
  • 2022 – Újra indulás – termékkategóriákra

Célunk: Biztonságos, elérhető, ízletes, a táplálkozási ajánlásoknak megfelelő, innovatív gluténmentes kenyerek és péksütemények – megfizethető áron!

Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes étrend? – Dietetikus tanácsai

 

Forrás: Napidoktor.hu