Grillezzünk rossz időben is! 2020-10-15 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet A konyhában készült grillhusi még egészségesebbAz egyik leghangulatosabb szabadtéri program a közös grillezés.Amíg csak tart a kellemes idő, sütögethetünk kinn, de akkor semkell lefújni a tervezett baráti, családi találkozót, ha aváltozékony őszben hirtelen lehűlne az idő. Grillezzünk minőségimagyar Gallicoop pulykahússal a konyhában!Miért szeretjük a grillen sült ételeket?Mert egyszerűen sokkal finomabbak és egészségesebbek: a faszéntőlfüstös aromát kapnak, a pácoknak köszönhetően izgalmasízorgiákat alkothatunk és gyorsabban elkészülnek – így jobbanmegőrzik a tápértéküket. A húsokon pedig az intenzív hőhatására rövid idő alatt roppanós kéreg alakul ki, ugyanakkorbelül szaftosak maradnak.Miben tér el a beltéri grill a szabadban sütéstől?A füstös ízélmény az egyetlen, ami nem köszön vissza, ha alakásban grillezünk, minden más ugyanaz. Cserébe viszont időtspórolhatunk, hiszen csak egy gombot kell megnyomni a grillfunkcióhoz.És kárpótol, hogy nem függünk az időjárástól, illetve, hogy aminimális füst és a jobb hőszabályozás miatt, kevesebb rákkeltőanyag kerül a szervezetünkbe. Fontos konyhatechnikai különbség, hogy a beltéri grillezésnél pontfordítva sütünk, mint szabad tűzön: először lassan hevítjük éspuhítjuk az ételt, majd a végén „tesszük” rá azt a bizonyoskérget. (Szabadtéren épp ellenkezőleg.)Hogyan válasszunk sütőt?Két típusa van: a nyitott grillsütő és a kontakt grill. Az előbbiműködése jobban hasonlít a szabadtéri sütőkéhez, és a bennekészült ételek íze is közelít hozzá. Egyes típusok le isfedhetők, így a konyhánk biztosan tiszta marad. A kontakt grillugyanakkor kisebb helyen elfér és gyorsabban kész benne az étel,mert két oldalról sül benne egyszerre, nem kell forgatni. Viszont anagy víztartalmú ételek eleinte inkább párolódni fognak, mintsülni.Másként kell pácolni a beltéren grillezett az ételeket?Nem, nincs különbség. Ugyanazokat a pácokat a használhatjuk, ésugyanúgy a sütés előtt legalább két órával tegyük bele azételeket a pácba, de a legjobb, ha még a sütés előtti napon. Grillhús 1×1 * A pulykahúsból kiváló és egészséges grillételek készülnek. * A grillezni kívánt hús vastagsága legyen kb 1 cm, hogy jólátsüljön. * Mindig friss pulykahúst süssünk, a mélyhűtöttekkel sosem leszolyan finom a végeredmény. * A hűtőből kivett húst előbb hagyjuk szobahőmérsékletrefelmelegedni és csak utána tegyük a grillrácsra. * A pulykahúst (és általában a húsokat, a steak kivételével) nesózzuk sütés előtt, különben kiszáradnak. * Ha pár csepp citromlevet cseppentünk a pulykára sütés előtt,attól felpuhulnak a rostok. * Sütés közben elég egyszer átfordítani a húsokat, és nenyomkodjuk őket feleslegesen. Ajvárban pácolt pulykanyárs retektzatzikivelHozzávalók: 50 dkg pulykamellfilé, 2 dl natúr joghurt, 4 púpozottek ajvár, 2 ek olívaolaj, só, bors, a tzatzikihez: 2 csomó retek,só, bors, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl görög joghurtA pulykamellfilét felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk. A joghurtotelkeverjük az ajvárral és az olajjal, és összeforgatjuk afelkockázott hússal. Hagyjuk pácolódni a hűtőszekrényben néhányórát, majd a kockákat nyársra húzzuk, és 180 fokon kb. 25 percalatt megsütjük.Közben a retket nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a leveleitmegmossuk és apróra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, összekeverjük ajoghurttal és a zúzott fokhagymával. Pulykahúsos bruscettaHozzávalók: 8 szelet pulykamell, 40 dkg koktélparadicsom, 8 szeletbagett, 1 gerezd fokhagyma, 1 marék bazsalikom, só, bors, olívaolajA kenyeret megpirítjuk, fokhagymával bedörzsöljük, félretesszük.A húst befűszerezzük és forró serpenyőben mindkét oldalátaranybarnára sütjük. A kenyérre helyezünk egy-egy szelet húst. Aparadicsomot feldaraboljuk, és a húsra halmozzuk. Sózzuk, borsozzuk,és megszórjuk bazsalikommal.Fotók: gallicoop.hu Forrás: https://napidoktor.hu/index