Kemoterápia és lehetséges gyógyszerek – 1. rész

Mit jelent a kezelés és milyen gyógyszerekről van szó?

A rák gyógyszeres kezelésének neve kemoterápia, célja pedig a rákos sejtek elpusztítása. Mit kell tudni a kemoterápia gyógyszereiről, menetéről és mellékhatásairól?

A daganatos megbetegedések gyógyszeres kezelése a kemoterápia. Feladata elpusztítani a rákos sejteket, beleértve azokat, amelyek esetleg elterjedtek a fő daganaton kívül. A műtéttel és a sugárzással ellentétben a kemoterápia nem az adott daganatot vagy a test egy bizonyos részét célozza meg, noha vannak új, „dizájner” gyógyszerek, melyek kifejezetten megkeresik a rákos sejteket és ezeket pusztítják. A kemoterápia legtöbb formája minden gyorsan osztódó sejtet támad, s a rákos sejtek megfelelnek ennek a leírásnak.

Fotó: 123rf.com

S bár ezek gyorsan osztódnak, vannak rajtuk kívül hasonló sejtek, beleértve a gyomor nyálkahártyáját és azokat, amelyek a haj növekedéséhez járulnak hozzá (ezért veszítik el a hajukat a kemoterápia-páciensek). Mivel a gyógyszer a testben minden sejttípust érint, jellemző a rosszullét a kemoterápia után, legalábbis átmenetileg. Egyes gyógyszereknek rosszabbak a mellékhatásaik.

Mikor alkalmazzák a kemoterápiát?

Vannak, akiknek rövid ideig kell a kemoterápia, míg másoknak évekig szükségük lehet rá, esetleg a kezelés megszakítására, majd továbblépésére. A gyógyszerek képesek teljes mértékben gyógyítani a rákot, vagy extra időt adnak a páciensnek, meghosszabbítva életét. Mindez attól függ, milyen rákban is szenved a beteg, mennyire előrehaladott a betegség és mennyire reagál jól a kezelésre.

Sok esetben a kemoterápia csupán egy része a teljes kezelési tervnek. Arra alkalmazzák, hogy kicsinyítsék a tumort műtét vagy sugárkezelés előtt, de használhatják operáció és sugárzás után is, hogy a fennmaradó rákos sejteket elpusztítsák. A kemoterápia használatos sugárkezelés vagy biológiai gyógyszerek mellett (immunterápia) a hatékonyság javítására.

Milyen típusú gyógyszerek vannak?

Az orvosoknak több lehetőségük van, ha kemoterápiára van szükség – a lista pedig idővel nő is. Egyes gyógyszerek erősebbek a többieknél, egyeseknek rosszabbak a mellékhatásaik, mások bizonyos rákbetegségek ellen hatásosabbak. A kezelés számos tényezőtől függ, köztük az általános egészségügyi állapottól. A gyógykezelés idővel változhat is.

Íme néhány általános kemoterápiás gyógyszer leírása

A doxorubicin (Adriamycin) az egyik legerősebb gyógyszer kemoterápia esetén, s gyógyszer, amelyet valaha feltaláltak. A rákos sejteket életciklusuk minden pontján elpusztíthatja, sokféle daganat kezelésére alkalmazható. Sajnos a gyógyszer károsíthatja a szívsejteket is, így a beteg nem kaphatja korlátlanul.

A ciklofoszfamid (Cytotoxan) számos különféle rák kezelésére képes. Egyéb kemoterápiás gyógyszerekhez hasonlóan ez is rákos sejtek DNS-ére hat. Mivel azonban az egészséges DNS-t is károsítja, a csontvelőben hosszú távú sérüléseket is okozhat – s ez néhány ritka esetben új leukémia (bizonyos fehérvérsejtek daganata) kialakulásához vezethet.

Fotó: 123rf.com

A paklitaxel (taxol) hatásos gyógyszer az emlőrák és a petefészekrák bizonyos eseteinek kezelésére, ám idővel károsíthatja az idegeket, így egyes embereknél a kézben és a lábakban csökkent érzékenység jellemző.

A fluorouracilt (Adrucil) először kemoterápia gyógyszerként 1962-ben engedélyezték, s az egyik legrégebbi kemoterápiás gyógyszernek számít, melyet ma is használnak. Elsősorban gyomor-, bélrák (ideértve a vastagbél, végbél, gyomorrákot) és bizonyos emlőrákok kezelésére szolgál.

A gemcitabin (Gemzar) viszonylag új kemoterápia-gyógyszer. Hatékonyan lassítja többféle daganat növekedését. Önmagában alkalmazva elsővonalas kezelést nyújt hasnyálmirigyrákra, amely elterjedt a testben, vagy nem műthető. Kombináltan alkalmazzák bizonyos típusú mell-, petefészek- és tüdőrákok kezelésére is.

Az új, ún. célzott terápiák – melyeket számos kutató a kemoterápia szent grálájának tart – nem erednek valamennyi gyorsan növekvő sejt nyomába, inkább bizonyos gének vagy más módon rendellenes sejtek mutáns változatával támadják meg a sejteket. Ilyen gyógyszer az imatinib (Gleevec), az erlotinib (Tarceva) és a bortezomib (Velcade).

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

  1. laszlo varga

    sajnalatos,hogy mennyire tudatlan vagy nem felvilagositott
    az orvosi kozosseg.letezik egy kezeles ami a kemot elviselhetobbe
    teszi,valamint hatekonysagat magas mertekben elosegiti,
    ugyan akkor vedi a tobbi sejteket es noveli az imunrendszeres
    vedekezeset.
    a hyper barikus oxygen kezeles felul mul minden mas kezelest,
    es egyut mukodik a kemos kezelessel
    hyper barikus oxygen kezeles 100%os oxygen kamraban
    min 1.7 bar max 2.7 bar a beteg normalisan lelegzik
    min 70 es 100 perc kozott.ez jo tudni mindenkinek.
    utana lehet nezni bovebb info ert
    hyper baric oxygen