Agykárosodást okozhatnak az okoskészülékek a gyermekeknél

Azok a gyermekek, akik órákat töltöttek a képernyő előtt, „strukturális agykárosodást” szenvedhetnek.

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a táblagépek, az okostelefonok és a tévék túlzott használata romboló hatással lehet a gyermekek agyára, negatívan befolyásolja a kommunikációs, a gondolkodási és az olvasási készségeiket.

Egy új kutatás szerint a képernyő előtt töltött idő károsíthatja a hat éven aluli gyermekek agyát, akik így küszködhetnek a nyelvtanulással és az írástanulással – írja a The Mirror.

A tabletek, okostelefonok és televíziók negatívan befolyásolják a kommunikációs, a gondolkodási és az olvasási készségeket, valamint a tárgyfelismerő, végrehajtó és viselkedési folyamatokra is hatással vannak.

 

Az agy fehérállományát mérték fel

A tanulmány vezető szerzője, John Hutton elmondta: A képernyőalapú médiahasználat elterjedt és egyre növekszik a fiatalkorúaknál az otthoni, gyermekgondozási és iskolai környezetben.

Az eredmények rámutatnak arra, hogy meg kell értenünk a képernyők agyra gyakorolt hatásait – különösen a korai gyermekkorban, a dinamikus agyi fejlődés szakaszában –, hogy a szolgáltatók, a politikai döntéshozók és a szülők egészséges határokat állapíthassanak meg” – tette hozzá.

Hutton csapata a diffúziós tensor képalkotásnak (DTI) nevezett technikát alkalmazta az agy fehérállományának felmérésére hat éven aluli fiúknál és lányoknál. A 47 egészséges résztvevőn először elvégezték a szokásos kognitív teszteket. A képernyő előtt töltött időt a szülők által kitöltött 15 pontos kérdőív segítségével mérték.

Azok, akik a legtöbb időt töltötték elektronikus eszközök használatával vagy tévénézéssel, sokkal kevésbé tudták szóban kifejezni magukat, valamint a nekik mutatott képeken sem voltak képesek gyorsan megnevezni a tárgyakat – ami a lassú idegrendszeri feldolgozási képességre utal –, és az íráskészségük is rosszabb volt.

Hutton szerint a kutatásban résztvevők között tízből hat gyermeknek volt saját okostelefonja vagy táblagépe, az alanyok 41 százalékának pedig saját televíziója vagy hordozható készüléke volt a hálószobájában.

A sok képernyő előtt töltött időtől kevesebb lesz a fehérállomány

Tudomásunk szerint ez a tanulmány elsőként írja le az óvodáskorú gyermekek képernyőalapú médiahasználatának strukturális neurobiológiai kapcsolatát” – fejtette ki a Hutton.

A mielin az idegek körüli védő hüvely, amely lehetővé teszi az idegimpulzusok gyors mozgását.

A tanulmány azt találta, hogy azoknál az óvodáskorú gyermekeknél, akik számítógépes játékokkal és egyéb digitális kijelzőhöz köthető tevékenységekkel töltik a szabadidejüket, kevesebb az agy fehérállományszintje, ami fontos szerepet tölt be az idegsejtek közötti kommunikációban. Ez rontja az agyi szervezettséget és a mielin képződését.

Forrás: Hirado


Egy válasz

  1. toth ferenc

    ez csak mese már az összes rádiókomunikációt használó emberek halottak vagy betegek lennének .én sajá400 vattos ado mellett semit nem szedtem össze na ez akkor mi csak kamu