Alaposan hőkezeljük a fagyasztott zöldségeket! 2018-07-22 Blog, Egészséges otthon, Otthon Megosztás: Tweet A magyarországi kereskedelembe is kerülhetett a Greenyard vállalat bajai üzemében előállított, lisztéria baktériummal szennyezett gyorsfagyasztott zöldségekből és zöldségkeverékből, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra kéri a vásárlókat, hogy a termékeket alaposan főzzék át felhasználás előtt. A lisztéria hasmenéssel, lázzal járó influenzaszerű tüneteket okoz általában a fertőzött termék elfogyasztása után egy, vagy maximum tíz nappal. Ugyanakkor hosszabb lappangási idő is elfordul, s ilyenkor 70-80 napig nem okoz tüneteket . Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta. A fertőzés – amit a Listeria monocytogenes nevű baktériumnak egy erőteljes változata okozott – eredetének vizsgálata a gyártó Greenyard vállalat bajai üzeméhez vezetett vissza. Nagy Attila szerint a gyártó Greenyard vállalat magyarországi készlete önmagában több ezer tonna volt. Ebből kaptak a nagy áruházláncok, amelyek már visszahívták a zöldségeket. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon a szennyezett termékek megbetegedést nem okoztak. Kifejtette, a gyárban a magyar hatóság folytatta az ügy feltárását, miután bebizonyosodott, hogy a szennyezési forrás régóta fennáll, ezért az üzem működésének felfüggesztése után a gyárban a közelmúltban előállított összes terméket visszahívták. A cég által előállított összes fagyasztott zöldséget érintette a fertőzés, amely alól a fagyasztott gyümölcsök mentesültek, mivel azok más gyártósoron készültek ALDI termékvisszahívás TESCO termékvisszahívások AUCHAN Termékvisszahívás Penny Market CBA termékvisszahívás SPAR termékvisszahívás COOP termékvisszahívás Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Forrás: https://napidoktor.hu/index