Ugye, nem vécéülőkén akarunk dolgozni? – Laptop tisztítás sajátkezűleg!

Talán mulatságosan hangzik, de egy laptop több baktériumot rejtegethet, mint a vécéülőke, amelyet a legpiszkosabbnak tartunk! Bele sem gondoltunk még, igaz? Tisztítsuk meg rendszeresen otthon, ügyes házi praktikával.

Mi kell a laptop tisztításához?

Laptopunk, különösen a billentyűzete, melyen nap mint nap pötyögünk, együttesen több baktériumot tartalmazhat, mint a vécéülőkénk. A meglepő tény sajnos igaz – számítógépünk lehet éppoly piszkos és baktériumokkal fertőzött, mint otthonunk más részei, melyekről egyértelműnek tűnik, hogy mocskossá válnak.

Tehát, miért is nem tisztogatjuk rendszeres gyakorisággal a laptopot is? A válasz sokszor az, hogy nem igazán van ehhez jó módszerünk. Elvisszük időről-időre a számítógépszervízbe, ahol speciális eszközzel megtisztítják.

Ha nem tudjuk, hol is kezdjük, lássuk a legalapvetőbb, egyszerű praktikát, amelyet bevethetünk. Ragyogóan tisztává és baktériummentessé tehetjük vele a laptopot!

A laptop tisztításához kétféle mikroszálas portörlőre lesz szükségünk – egyre, amit oldatba mártunk, a másikat pedig szárazon használjuk -, egy kis mosogatószerre, illetve desztillált vízre, mivel ebben nincsenek ásványi anyagok. Nem ideális, de a csapvíz is jó lehet. Kelleni fog egy szórófejes fújó, amellyel a port eltávolítjuk, 70 %-os alkoholt pedig a billentyűzet áttörléshez alkalmazunk. Még egy mulatságos kis eszközt kell igénybe vennünk, ez pedig a cipőfűzőre emlékeztető, mikroszálas törlő alkalmatosság, mellyel beférkőzhetünk a legkisebb résekbe is.

Óvintézkedések

Laptop tisztítás előtt kapcsoljuk ki a gépet és csak utána álljunk neki a munkának. Áramtalanítsuk és húzzunk ki belőle minden csatlakozást.

Közvetlenül semmilyen tisztítószert ne fújjunk a laptopra, legfeljebb a külső felületére (a fedelére), azt az egy-két fújást könnyedén le is törölhetjük mikroszálas ronggyal.

Fontos, hogy mindig tájékozódjunk, milyen utasításokat ad a laptop gyártója a tisztításra nézve. Nehogy elkövessünk valamilyen hibát.

Készítsünk oldatot a desztillált vízből és egy csepp mosogatószerből. Mártsuk bele a mikroszálas törlőrongy egyik végét, és alaposan csavarjuk ki, szinte száraznak tűnjön. Töröljük át vele a lecsukott laptop külső felét, elöl és hátul.

A szórófejes portalanítóval haladjunk végig a laptop billentyűsorai között – fújjuk ki onnan a port, majd mártsuk a mikroszálas rongyot egy kis 70 %-os alkoholba! Szintén csavarjuk ki kellően és ezzel töröljük át a billentyűzetet.

Ezt követően a másik mikroszálas ronggyal, mely szárazon maradt, simítsuk át az egészet, hogy tökéletesen tiszta és száraz legyen.

A touchpad-et és a billentyűkön kívüli részt szintén érdemes a desztillált víz-mosogatószer oldattal tisztítani. Mártsuk a már használt mikroszálas rongy végét minimálisan az oldatba, majd jól csavarjuk ki (szinte szárazra), és töröljük át vele a touchpad részt.

Végül, a laptop tisztítás utolsó fázisaként a száraz ronggyal pedig alaposan tisztítsuk meg és portalanítsuk a képernyőt.

A cipőfűző kinézetű mikroszálas „pertlivel” pedig könnyedén beférkőzünk az USB-csatlakozók helyére, ezeket ki tudjuk tisztogatni vele! Máris kész a tökéletes tisztítás!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php