Pünkösdi ebéd tippek 2017-06-04 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amely a kereszténység, a Szentlélek kiáradásának emlékét ünnepli meg. A magyar kultúrában több szokás kötődik a Pünkösdhöz, például a pünkösdikirály- választás, a tavaszköszöntés, a pünkösdölés, a törökbasázás, a királynéjárás stb. E jeles napnak köszönhetően minden családban ünnepi ételek kerültek az asztalra. Íme néhány recept, a kedvelt pünkösdi fogásokból. Idei libasült Hozzávalók: 3 kg tisztított, bontott liba 1,5 dkg só 3 g majoránna 1 csokor petrezselyemzöld 80 dkg főtt burgonya A liba zsírzóját és gégéjét kiszedjük, majd sóval és majoránnával bedörzsöljük, és a májat és a petrezselyemzöldet beletesszük. A zsírréteget bevagdossuk, majd tepsibe tesszük, körberakjuk a feldarabolt burgonyával, és megsütjük. Közben sűrűn meglocsoljuk. Amikor kész, a májjal együtt felszeleteljük, és a burgonyával tálaljuk. Becsinált jérce Hozzávalók: 1,8 kg tisztított, bontott jérce 10 dkg sárgarépa 8 dkg gyökér 6 dkg zellergumó 1 dkg só 5 dkg zöldborsó 5 dkg gomba 5 dkg kelvirág 6 dkg vaj 6,5 dkg liszt 1 citrom 1 csokor petrezselyemzöld 1 dl tejszín A húst nyolcadokra vágjuk, a zöldségeket feldaraboljuk, a petrezselymet felaprítjuk, a gombát felszeleteljük, a kelvirágot szétbontjuk. A húst főzni kezdjük, majd ha felforrt, leöntjük róla a vizet, és hideg vízben többször megmossuk. Utána 1 l vízben feltesszük főni a zöldségekkel együtt. A vajból és lisztből rántást készítünk, majd belekeverjük a petrezselymet. Amikor a hús megpuhult, hozzákeverjük a rántást, és készre főzzük. Végül hozzáadjuk a citrom levét és a tejszínt. Tálalhatjuk rizzsel vagy burgonyával. mixonline Almás-meggyes rétes Hozzávalók (10 személyre) Tésztához: • 2 cs. leveles tészta (mirelit) Almás töltelékhez: • 50 dkg reszelt alma • 5 dkg vaníliás cukor • 1 kk. őrölt fahéj • 1 kk. őrölt szegfűszeg • 1 db citrom reszelt héja Meggyes töltelékhez: • 50 dkg magozott meggy • 5 dkg cukor • Továbbá 5 dkg búzadara Elkészítés: Külön-külön az almát és a meggyet edénybe rakjuk, a hozzávalókkal ízesítjük, majd egy forralás után hagyjuk hűlni. A leveles tésztát szétterítjük, laponként olajjal megkenjük, és búzadarával megszórjuk, hogy ne áztassa el a tésztát a töltelék. A rétes tészta egyik szélére terítjük az almatölteléket, és óvatosan feltekerjük, majd ezt a műveletet hajtjuk végre a meggytöltelékkel is. Kiolajozott tepsibe tesszük, és 180 °C-on, 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd egyenlő szeletekre vágjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk. Fásy Ádám Forrás: https://napidoktor.hu/index