„Gáz van?” Oldjuk meg természetesen! 2014-12-01 Blog, Kórkép Megosztás: Tweet A puffadás, a felfúvódás, a gázképződés bizony nem a legkellemesebb érzés – olykor különösen kínossá válhat. Segíthet gyógykészítmény is, de előbb mindig érdemes a természetes módszereket kipróbálni. Lássuk, mik ezek! Kétségtelen: a fokozott gázképződés, a gyomor felpuffadása, felfúvódása igen kellemetlen tud lenni. Főleg, ha társaságba megyünk, vagy a munkahelyünkön vagyunk kénytelenek megküzdeni a problémával. Mielőtt bármilyen gyógyszert bevetnénk, próbáljuk ki a természetes megoldásokat, melyek segítenek enyhíteni és megszüntetni a gondot. Lássuk a kínálatot. 1.Gyömbér gyökér: A gyömbér gyökérből készült ital igen régóta népszerű a gázképződés és felfúvódás ellen. Hígítsunk fel 2 evőkanálnyi gyömbér gyökér lét és fogyasszuk el evés után. Kettőnél többet azonban ne használjunk naponta! Ez a lé az emésztést is segíti. Tehát nemcsak akkor lehet alkalmazni, ha gázképződéstől vagy felfúvódástól szenvedünk. Bármikor bevethető, ha emésztési gonddal küzdünk: csak fogyasszunk el evés után egy teáskanál gyömbér gyökér levet, vízzel felhígítva. 2.Édeskömény magvak: Indiai éttermekben észrevehettük, hogy édeskömény magvakat kínálnak, miután elfogyasztottuk az ételt. Ennek oka, hogy a nehéz, fűszeres indiai ételek után az édeskömény segít megelőzni a gázképződést és a felfúvódást. Vagyis, ha úgy érezzük, többet ettünk a kelleténél vagy az étel túlságosan fűszeres volt az emésztőrendszerünknek, csak rágjunk el egy fél teáskanálnyi nyers édeskömény magot, majd igyunk rá egy pohár vizet. 3.Szódabikarbóna és citromlé: A szóda pezsgése néhány perc alatt enyhíti a gáz-problémánkat. Számos szóda alapú termék kapható a boltokban, de azért jobb a természetes módszert kipróbálni. Adjunk pár csepp citromlét egy teáskanál szódabikarbónához és hígítsuk fel a keveréket vízzel. Lassan szürcsöljük a folyadékot. Hamar jobban érezzük majd magunkat! 4.Hűtött tej: Előfordul, hogy már túl késő a megelőzéshez folyamodni, ám ilyen esetekre is van természetes megoldás. Ha elfogyasztottunk egy finom, de olajos és fűszeres ételt, az sajnos elegendő a felfúvódáshoz – gyors megoldást jelent ilyenkor egy csésze tej. Nem kell hozzá adni semmit, csak jó hidegen kell meginni. Az eredmény percek kérdése. 5.Ajwain magok (Trachyspermum copticum): Indiából származó és ott gyakran használatos növény, a kakukkfűhöz hasonló ízzel. Az emésztéssel, a felfúvódással és a gázképződéssel kapcsolatosan csodákra képes. Nyersen elrágható, de fel is dolgozhatjuk koncentrált oldattá. Pár perc alatt elmulasztja a problémánkat. Legjobb alkalmazási formája, ha egy teáskanálnyi magot beleáztatunk vízbe és egész éjszakára otthagyjuk. Korán reggel aztán szűrjük le a magokat és a vizet fogyasszuk el éhgyomorra. Segít fenntartani az enzimek kiegyensúlyozott kiválasztását és gondoskodik az emésztőrendszer helyes működéséről. Forrás: Adrina – Napidoktor.hu Forrás: